ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Λινού για κίνητρα εμβολιασμού: Έπρεπε να δώσουμε τα 150 ευρώ μετά τη δεύτερη δόση

Στην μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και τα 150 ευρώ που δίνονται στους νέους ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στο MEGA, είπε πως  «ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει κάποιος» συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.
Παράλληλα η κυρία Λινού έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ λέγοντας ότι μπορεί να επηρεάζει ίδιο αριθμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό. Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.
Εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύτει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση.Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.»
Ερωτηθείσα για το κίνητρο που δίνεται από την κυβέρνηση στους νέους 18-25 προκειμένου να εμβολιαστούν, σημείωσε: «Κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο. Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύτει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση». «Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

«Είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη», τόνισε ενώ σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε πως υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς».