ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα μπορεί να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τα επίσημα!

«H μετάλλαξη «Κένταυρος» δεν βλέπουμε να έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ή έξαρση, ή κύμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι προκαλούν πυρετό και εξάντληση, αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς. Εξήγησε ότι ο πυρετός και η εξάντληση είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως να έχει και ένα θετικό στοιχείο, γιατί αυτά είναι στοιχεία χτισίματος ανοσίας. Όταν έχουμε και πυρετό και εξάντληση, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιδρά. Άρα υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ότι από προηγούμενες 01 – 02».

Κάλεσε τους ασθενείς να καταναλώνουν μπόλικα υγρά, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή μία – δύο ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υποεκτίμηση και μπορεί να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τα επίσημα.

Τόνισε ακόμη ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τα σοβαρά περιστατικά. Στα νοσοκομεία της χώρας παρατηρείται αυξημένη ροή, αλλά οι ασθενείς δεν έχουν προβλήματα οξυγόνου και μετά από λίγες ημέρες παίρνουν εξιτήριο. «Δημιουργεί μια πίεση στα νοσοκομεία, αλλά διαφορετική πίεση που είναι διαχειρίσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά.