ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μαγιορκίνης: Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα επιστρέψουν αν οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 300

Στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και στο πότε θα χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι μέχρι 10 Ιουλίου αναμένεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι θα έχουμε την επαναφορά μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού σε περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300. Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. «Θα δούμε αύξηση και στις διασωληνώσεις, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη», διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε διαγνώσεις που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000. Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.

Στον υψηλό αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Μεσοσταθμικά υπολογίζουμε ότι η κορύφωση θα είναι στα 20.000 και λίγο πάνω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες μέρες μπορεί να έχουμε και 30.000 κρούσματα και κάποιες άλλες μέρες 15.000», πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι σε αντίθεση με όσα ανέφερε χθες, Δευτέρα (27.06.2022), σε ανάρτησή του στα social media, υπάρχει μια πιθανότητα σήμερα να μη δούμε το νούμερο των 20.000, και αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μια επιβράδυνση και η κορύφωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.