ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μαγιορκίνης: Υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ

«Πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που υπάρχει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού στην κοινότητα αλλά μικρή πίεση στο ΕΣΥ», σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα με τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, παραδέχθηκε ότι «δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα μέσα στο καλοκαίρι. Πρώτη φορά το βλέπουμε όταν ο κόσμος είναι σε ανοικτό χώρο. Σε κάθε περίπτωση η νοσηρότητα είναι μισή απ’ ότι πέρυσι. Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και το παρακολουθούμε».

Ο κ. Μαγιορκίνης για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η πανδημία είπε: «Κατ’ αρχήν υπάρχουν δυο κορυφώσεις. Είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η κορύφωση της μεταδοτικότητας. Από την άποψη της επιδημικής καμπύλης έχουμε φτάσει στην κορύφωση και την έχουμε ξεπεράσει. Δεν μας ανησυχεί γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα άτομα που μπαίνουν στην εντατική. Δεν υπάρχει δραματική αύξηση ούτε σ’ εμάς ούτε σε άλλες χώρες. Οι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς προβλήματα οξυγόνου. Είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που εισάγονται κυρίως με υψηλό πυρετό».

Για το Long Covid είπε: «Είναι μια κατάσταση που ανήκει σε μια γενικότερη κατηγορία και το έχουν ζήσει και άνθρωποι που πέρασαν μια σοβαρή ίωση. Μέχρι στιγμής είναι αρκετά διαχειρίσιμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αρκετά βαριές. Το συγκεκριμένο φαινόμενο σε αυτή την φάση είναι και αυτό σε ύφεση. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι με τις επαναλοιμώξεις αυξάνεται».