ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με εντολή της ΑΑΔΕ ακυρώθηκε το χαράτσι των ΕΛΤΑ στα μικροδέματα

Ακυρώθηκε το χαράτσι των 15 ευρώ, που επέβαλαν τα ΕΛΤΑ στις αδασμολόγητες αγορές από τρίτες χώρες. Κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Που ξεκαθαρίζει ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν μπορούν να χαράσσουν και να ασκούν τελωνειακή πολιτική.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να επιβάλει αυθαίρετα, ένα «Τέλος Εκτελωνισμού». Ακόμη και σε πακέτα μικρής αξίας, που είναι αφορολόγητα, εφόσον προέρχονται από τρίτες χώρες και διακινούνται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η σχετική εγκύκλιος των ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, προέβλεπε ότι στο εξής, σε κάθε αντικείμενο που θα εκτελωνίζεται ακόμη και αν η αξία του είναι κάτω των 22 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, θα του επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα αξίας κάτω των 22 ευρώ περνούσαν ελεύθερα, χωρίς την επιβολή δασμών.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τη διαπίστωση ότι η κίνηση των ΕΛΤΑ, μιας ταχυδρομικής εταιρείας, συνιστά παρέμβαση στην τελωνειακή νομοθεσία: Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να παρέμβει. Και με εγκύκλιό της να ζητήσει από τα ΕΛΤΑ να ακυρώσουν πάραυτα την επιβολή του «Τέλους Εκτελωνισμού».

Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να εκδώσουν σύντομα και σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το χαράτσι ανακαλείται και ότι επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν προβλέπει καμία πρόσθετη επιβάρυνση όταν οι αγορές είναι αξίας cif, είναι μέχρι 22 ευρώ.