ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής τριήμερο εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Νέα Ιωνία

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, φορέων και συλλόγων, στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ,  Παρασκευή 24 Ιουνίου, η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων Μικρασιατικού πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής, τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, με τους Δημάρχους της Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρο και Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλο.

Πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων πραγματοποιήθηκε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό ταξίδι  στις αλησμόνητες πατρίδες.

Με αφορμή την  εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια συγκινητική ημέρα τιμής και μνήμης. Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται στενά με άξια στελέχη της Εκκλησίας όπως το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια έκφρασης τιμής και σεβασμού των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Είναι  ιερή υποχρέωσή μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη τους Η απώλεια της ζωής των προγόνων μας και η στοχευμένη εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που οδήγησε στον ξεριζωμό και τη δημιουργία ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος, είναι μια πληγή που δε θα κλείσει ποτέ. Ωστόσο οφείλουμε όλοι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να συμβάλλουμε ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιου είδους θλιβερά γεγονότα στο μέλλον. Είναι ευθύνη μας και ιστορικό χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές για όλες τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε ο Ελληνισμός».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη,  η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεωδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, οι βουλευτές κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και κ. Ιωάννης Γκιόκας, η Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ιωάννης Κεχρής, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Αττικής, πρόεδροι,  εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων, συλλόγων  και φορέων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης που υπερασπίζεται δυναμικά το πλούσιο ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων Μικρασιατών. Στη συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τους καταξιωμένους ερμηνευτές και μουσικούς, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας «Ίκαρος». Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από εκλεκτούς ερμηνευτές, με σκοπό τόσο την παρουσίαση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού, όσο και τη γνωριμία μαζί του. Η Είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρα προσέλευσης: 8:30μ.μ.