ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση των αγροτών – Πάνω από 15.000 άτομα στο Σύνταγμα – Ραντεβού το πρωί του Σαββάτου(βίντεο)

 

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού για τις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Στον χώρο μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες άναψαν φωτιά με ξερά κλαδιά, ενώ έδωσε συναυλία ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα -νωρίς το πρωί- σφραγίστηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 

Δεν γυρνάμε πίσω με άδεια χέρια

Την πρόθεσή της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εκφράζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

"Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω", είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας ενώ σημείωσε ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο κ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

 

Επεισόδια από το πρωί

Από το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια και ένταση τόσο στο κέντρο της πόλης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και περιφερειακά της Αθήνα, στο Χαϊδάρι και το Μαρκόπουλο.

Η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και ήδη στα μπλόκα υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτή που απορρίπτει τον οποιοδήποτε διάλογο και αυτή που αναμένεται να στείλει τα αιτήματα τα επόμενα 24ωρα στον πρωθυπουργό και εν συνεχεία να προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

 Αγρότες «συνέλαβαν» κουκουλοφόρους

Επεισόδια σημειώθηκαν από μερίδα αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Δαφνί στο Χαϊδάρι, όπου κάποιοι αγρότες θέλησαν να περάσουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εμποδίστηκαν από την αστυνομία. 

Η αγροτική «πολιορκία» της Αθήνας ξεκινάει από σήμερα Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι 68 μπλόκων δίνουν ραντεβού, στο πρώτο μεγάλο συλαλλητήριο του τριημέρου, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ το παρών στις κινητοποιήσεις θα δώσουν επίσης η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί και επιστημονικοί φορείς.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκτό το αίτημα των αγροτών για είσοδο μικρού αριθμού τρακτέρ στην Αθήνα για συμβολικούς λόγους. Ειδικότερα μετά από συζητήσεις με τους αγρότες θα επιτραπεί η είσοδος 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά.

 Το Μαξίμου καταγγέλλει προβοκάτσια από ακροδεξιούς μέσα στο μπλοκ των αγροτών

Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της ΑΘήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδοεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν. Εκτός αυτών των τρακτέρ, η είσοδος τρακτέρ στην πρωτεύουσα παραμένει απαγορευμένη. Τα αντι-μπλόκα της αστυνομίας έχουν στηθεί από χθες το βράδυ στις εισόδους του λεκανοπεδίου, από τις Αφίδνες έως το Χαϊδάρι, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες έχουν οδηγίες να σταθμεύσουν αυστηρά εκτός κέντρου.

Ένταση σημειώθηκε το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια μικρή ομάδα αγροτών να επιχειρεί να εισβάλει στο κτίριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και οι αγρότες εκτόξευσαν πέτρες και αγροτικά προϊόντα. Τα ΜΑΤ τους απώθησαν με κρότου λάμψης και χημικά.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Δαφνί, στο Χαϊδάρι, όπου η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ. Αγρότες πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

 Οι αγρότες έσπασαν τις μπάρες και έκλεισαν το δρόμο προς αεροδρόμιο

Σχολιάζοντας τα επεισόδια έξω από το υπουργείο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Τόσκας σημείωσε πως «Οι σκηνές έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών». Όπως είπε το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν έχει τραυματιστεί κάποιος εργαζόμενος.

 Ο υπουργός τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών «θα πρέπει να απομονώσουν και να καταδικάσουν τις ακραίες αυτές συμπεριφορές». «Είναι κρίμα για την ιστορία του αγροτικού κινήματος να υπάρχουν αυτές οι μαύρες σελίδες» είπε και κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και την απαίτηση των αγροτών από την Κρήτη να προχωρήσουν σε κατάληψη, κάτι το οποίο δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι «δεν δίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες».  Επίσης, ανέφερε ότι ως δείγμα καλής θέλησης της κυβέρνησης, αποδέχθηκε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ να συμμετάσχουν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας «εφόσον το γενικότερο κλίμα είναι ήρεμο».

Διάλογος και βελτιωμένη πρόταση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο. Στα αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο τάσεις: Αυτή που απορρίπτει εν γενεί τον διάλογο και αυτή που τα επόμενα 24ωρα, ίσως και το Σάββατο, θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πουυποστηρίζουν πως η δημιουργία του αγροτικού μητρώου και ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και μη στηρίζει μια χούφτα μεγαλοαγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. «Δεν υπακούμε σε κομματικές εντολές», όπως μας κατηγορούν οι αγρότες των Τεμπών, που «επωφελούνται από την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης». Σημειώνεται πως οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που εκπροσωπεί περίπου 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα προσέλθει σε διάλογο. «Οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητούν είναι έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών.

Στην περίπτωση που ο εν λόγω διάλογος όντως προχωρήσει, το χαρτί που σκοπεύει να παίξει η κυβέρνηση είναι η διαβούλευση με τους αγρότες στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) επί βελτιωτικής πρότασης που ήδη σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη όμως μείωση και της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν.

Εντός των εισηγήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και εκείνη της διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτοτελούς Ταμείου – προοπτική, πάντως, που θεωρείται δύσκολη μέχρι στιγμής καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πυροδοτήσει μπαράζ αιτημάτων για ανάλογες εξαιρέσεις και από τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων.

 Συγκλονιστικό βίντεο: Αγρότες καταστρέφουν περιπολικό στο Δαφνί! (PHOTOS & VIDEO)