ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) αλλά και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για σημαντικές καθυστερήσεις, στην πληρωμή, ακόμη και άνω των δύο ετών, συμμετεχόντων σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων που χρηματοδοτούνται μέσω ΛΑΕΚ, του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση, στον οποίο κάθε επιχείρηση καταβάλλει εργοδοτική εισφορά επί των ετήσιων ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενών της. Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην πληρωμή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, στα οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση – και μόνο – της κατάρτισης των εργαζομένων.

Προσφάτως στην πρωινή εκπομπή του Mega, πολίτες κατήγγειλαν επώνυμα ότι δεν έχουν λάβει χρήματα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα μετά και από πολλά χρόνια.

Η κ. Κατερίνα είχε συμμετάσχει και αυτή σε πολλά προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ μέσω του ΛΑΕΚ και μίλησε στο MEGA για την εμπειρία της, καθώς έλαβε τα χρήματα από σεμινάρια με καθυστέρηση δύο ετών.

«Πριν τον covid είχα συμμετάσχει σε 2 ή 3 σεμινάρια και πληρώθηκα μετά από 2 χρόνια. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το πότε θα πληρωθείς όταν ξεκινούσαμε το σεμινάριο, απλά περιμένεις, κανένας δε σε ενημερώνει και το ψάχνεις μόνος σου. Εγώ αυτό που κατάφερα να μάθω ήταν ότι δεν είχαν ανέβει οι πληρωμές στη “Διαύγεια”, και έπρεπε να γίνει αυτό πρώτα για να γίνει μετά η εκταμίευση», είπε αρχικά. «Ήξερα ότι δε θα πληρωθώ την επόμενη μέρα, αλλά άκουσα περιπτώσεις που είχαν να πληρωθούν και 5 χρόνια. Εγώ πληρώθηκα τα σεμινάρια μου, ωστόσο αυτό που έκανα τον Ιανουάριο του 2022, και αυτό του Οκτώβρη του 2022, δεν έχει πληρωθεί. Το πρώτο σεμινάριο ήταν για 200 ευρώ και το δεύτερο για 400 ευρώ», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην ίδια εκπομπή «Το ΛΑΕΚ είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων όχι ανέργων. Δεν είναι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, χρηματοδοτείται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και το διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με τον ΟΑΕΔ. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι πλήρους ευθύνης του ΟΑΕΔ».

Βήμα – Βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με όλες κατά έτος εγκύκλιους υλοποίησης των προγραμμάτων ΛΑΕΚ, δικαιούχοι φορείς υλοποίησης είναι οι Φορείς Εκπροσώπησης Εργοδοτών, οι οποίοι αναθέτουν στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης την υλοποίηση της Κατάρτισης, για την οποία κατάρτιση τα τελευταία έχουν την ευθύνη και μόνο.

Οι Φορείς Εκπροσώπησης των Εργοδοτών έχουν την ευθύνη για την ορθή καταχώρηση των προγραμμάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΛΑΕΚ, καθώς και την Υποβολή Αίτησης Αποπληρωμής και λαμβάνουν αμοιβή από τη ΔΥΠΑ για αυτό.

Ωστόσο, τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης αναλαμβάνουν άτυπα και προς όφελος της ομαλής και επιτυχούς διεξαγωγής των προγραμμάτων, διαθέτοντας ίδιους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, την ορθή συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την ορθή υποβολή των προγραμμάτων και της Αίτησης Αποπληρωμής.

Έως και το 2017, τα εμπλεκόμενα μέρη (Φορέας Εκπροσώπησης Εργοδοτών, Εργατικό Κέντρο, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Καταρτιζόμενοι) αποπληρώνονταν εξ ολοκλήρου και ταυτόχρονα από την ΔΥΠΑ (τότε ΟΑΕΔ). Από το 2018 και έπειτα, κατόπιν αλλεπάλληλων τροποποιήσεων της εγκυκλίου, η οποία αναρτήθηκε εν τέλει το 2019), η ΔΥΠΑ καταβάλλει η ίδια τα προβλεπόμενα κόστη μόνο στους ΦΕΕ και στους καταρτιζόμενους, απαιτώντας προηγουμένως οι ΦΕΕ να έχουν εξοφλήσει με ίδιους πόρους τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Εργατικά Κέντρα.

Πρακτικά λοιπόν, για να σας καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα (από τη ΔΥΠΑ), θα πρέπει πρώτα οι Φορείς εκπροσώπησης Εργοδοτών να εξοφλήσουν τα Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και τα εργατικά κέντρα.

Προβλήματα στη Δυτική Αττική με Φορείς Εκπροσώπησης Εργοδοτών

Στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης προσφεύγουν καταρτιζόμενοι που έχουν δεν τους έχει καταβληθεί το εκπαιδευτικό τους επίδομα. Τα οποία εξηγούν πώς παρά τις αλλεπάλληλες = γραπτές και τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους Φορείς Υλοποίησης προγραμμάτων στην Δυτική Αττικής, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Κ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ & ΠΕΡΙΞ/ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, δεν έχει γίνει καμία εξόφληση προς τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, ώστε εν συνεχεία να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξοφληθούν μέσω ΔΥΠΑ οι καταρτιζόμενοι.