ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των Ισραηλινών τουριστών – Δεν υπάρχει πλέον τηλεφωνική επικοινωνία!

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των δύο Ισραηλινών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στην ορθοπλαγιά της Αστράκας  στο όρος Τύμφη (Γκαμήλα) στην περιοχή της Κόνιτσας.  
Οι δύο ορειβάτες, έχασαν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιστρέψουν. Μέχρι χθες το βράδυ, υπήρχε διαρκής τηλεφωνική επαφή με τους δύο ισραηλινούς ορειβάτες, οι οποίοι δήλωσαν πως είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο σήμερα το πρωί δεν υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με όσα είπαν στο protothema.gr από το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Ενδεχομένως να έχει αποφορτιστεί η μπαταρία του κινητού τους.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενημερώθηκε για το περιστατικό τηλεφωνικά από διασωστική οργάνωση του Ισραήλ στις 18.50 χθες, Δευτέρα και άμεσα ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκαν διασώστες της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από τα παραρτήματα της Κοζάνης και των Γρεβενών.
Από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία είναι σε συνεχή επαφή με τη διασωστική οργάνωση του Ισραήλ, έχουν δοθεί στις κρατικές αρχές οι συντεταγμένες του σημείου, όπου φέρεται να βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων κινήθηκε άμεσα, όμως στη διάρκεια της νύχτας λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, αναγκάστηκε να διακόψει την επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από κινητοποίηση της Πρεσβείας του Ισραήλ, επιχειρήθηκε να φτάσει ελικόπτερο προκειμένου να μεταφέρει τους δύο τουρίστες, όμως η από αέρος επιχείρηση δεν κατέστη εφικτή λόγω της χαμηλής νέφωσης.