ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση σε κλοπές και διαρρήξεις

Εντυπωσιακή μείωση κατά 60% – 90% παρουσιάζουν οι ληστείες και οι διαρρήξεις σε σπίτια την εποχή του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία ενεργοποιεί τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν λόγω των μέτρων για τον ιό. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Διεύθυνση Μεταγωγών, αφού κλειστά είναι τα δικαστήρια και οι μετακινήσεις των κρατουμένων είναι ελάχιστες, υπηρεσίες για το οικονομικό έγκλημα, αλλά και η Δίωξη Εκβιαστών, αφού είναι κλειστά τα καταστήματα.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται υπό τον φόβο ληστρικών επιδρομών σε σουπερμάρκετ και τράπεζες, μαζικών ανατινάξεων ΑΤΜ αλλά και ριφιφί και επιδρομών σε καταστήματα ή επιχειρήσεις που θα είναι για μεγάλο διάστημα κλειστές.
Οι ανησυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύονται από το γεγονός ότι οι επίδοξοι ληστές και διαρρήκτες θα έχουν ευχέρεια κινήσεων στα άδεια αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές, ότι πολλοί στόχοι θα είναι «απροστάτευτοι» και πολλά από τα συστήματα καμερών που μπορεί να κατέγραφαν τις κινήσεις τους θα είναι εκτός λειτουργίας. Κύριο ζητούμενο είναι να μη στραφούν οι συμμορίες των ποινικών, λόγω μειωμένων επιλογών, σε αιματηρές ληστείες σε σπίτια όπου θα παραμένουν ανήμπορα μέλη οικογενειών.

Επιπλέον, ίσως αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους βγουν εκτός του σπιτιού τους, αφού στις άδειες πόλεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα στόχοι κακοποιών. Μάλιστα ενδεικτικό είναι το έγγραφο που έστειλε στις 18 Μαρτίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς την ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητά λόγω κορωνοϊού «να υπάρξει εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση των περιοχών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών σε εμπορικούς δρόμους, συνεπεία της αναστολής λειτουργίας τους».

Κύριο πλεονέκτημα των αρχών ασφαλείας είναι το γεγονός ότι λόγω μηδαμινής κυκλοφορίας στους δρόμους θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα οχήματα και άλλες κινήσεις των υπόπτων. Μάλιστα, έχει δοθεί ειδική εντολή για περιπολίες και αστυνομικές «παγίδες» σε οδικούς άξονες στους οποίους κινούνται κακοποιοί οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τα δυτικά προάστια της Αθήνας και επεκτείνουν τη δράση τους σε όλη την πρωτεύουσα.

Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι διαπράττονται περίπου 2.000 διαρρήξεις κατοικιών σε όλη την επικράτεια, από τις οποίες οι 1.000 καταγράφονται στην Αθήνα.
Σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 500 κλοπές σε μέσα συγκοινωνίας, 150 αρπαγές τσαντών, 1.000 κλοπές σε άλλους δημόσιους χώρους, 20 ληστείες σε καταστήματα, 15 ληστείες οδηγών ταξί, 10 ληστείες σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και 150 ληστείες στη μέση του δρόμου. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να υποχωρήσουν σε ποσοστό 70% – 90% λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, της διαρκούς παρουσίας στα σπίτια των πολιτών αλλά και κλειστών καταστημάτων που θα έχουν προφανώς άδεια ταμεία και μικρού ενδιαφέροντος εξοπλισμό για τους ληστές.

pagenews.gr