ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέλη «παράξενων» ΜΚΟ στους ύποπτους για την «έξοδο» της Ειδομένης

Εθελοντές ακτιβιστές, κάποιοι μέλη «παράξενων» ΜΚΟ, που συνελήφθησαν από τις αρχές των Σκοπίων, εξετάζονται ως ύποπτοι της εκτύπωσης και διαμοιρασμού των φυλλαδίων με τον χάρτη της επικίνδυνης πορείας των προσφύγων προς τα Σκόπια.

 

Η έρευνα της σοβαρής υπόθεσης ανατέθηκε, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σε ειδικές υπηρεσίες, στελέχη των οποίων αναζητούν στοιχεία για τα άτομα που βοηθούσαν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, και συνελήφθησαν μαζί τους στην γειτονική χώρα.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας αστυνομικός σύνδεσμος στα Σκόπια,φαίνεται να επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, πως οι σκοπιανές αρχές, την ίδια νύχτα της εισόδου των περίπου 500 προσφύγων στο έδαφός τους, τους επιβίβασαν σε στρατιωτικά οχήματα, τους μετέφεραν με αυτά σε σημεία που τελείωνε ο φράχτης και τους… επαναπροώθησαν στο ελληνικό έδαφος, στοιχείο που φυσικά αποκλείει το ενδεχόμενο αιτήματος επανεισδοχής…  

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών που ανέλαβαν τις έρευνες για τα επίμαχα φυλλάδια, λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσφυγες στην Ειδομένη, που είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο. Αυτοί οι πρόσφυγες παραπέμπουν σε άλλους πρόσφυγες για την προμήθειά του. Οι αστυνομικοί επιχειρούν να φθάσουν στην αρχική «πηγή» προμήθειας του φυλλαδίου προκειμένου να εντοπίσουν και τους διακινητές του. Παράλληλα προβαίνουν σε έρευνες τυπογραφείων, εκδοτικών επιχειρήσεων ακόμη και βιβλιοπωλείων, σε μία προσπάθεια εντοπισμού της πηγής αναπαραγωγής του εγγράφου, κάτοχος του οποίου ήταν σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες που κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι περίπου 700 ήταν οι πρόσφυγες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της φυγής, μέσω του φυλλαδίου, και συμμετείχαν στην πορεία προς τα Σκόπια, αναζητώντας την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη. Την επόμενη ημέρα οι Σκοπιανοί υποστήριζαν ότι είχαν στείλει πίσω όλους τους πρόσφυγες που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορά τους κάτι που οι Έλληνες αξιωματούχοι διέψευδαν «χλιαρά», ισχυριζόμενοι ότι δεν είχε γίνει αίτημα επανεισδοχής ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι πέρασαν στη χώρα μας πρόσφυγες από νόμιμες ή παράνομες μεθοριακές διαβάσεις.

Χθες όμως η ενημέρωση που είχαν από τον αστυνομικό σύνδεσμο, επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών για την «αυτόβουλη» επαναπροώθηση των προσφύγων. Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 200 άτομα που ήταν στην ουρά της μεγάλης πορείας των προσφύγων, τα οποία είχαν περάσει τον ποταμό στο χωριό Χαμηλό, εγκλωβίστηκαν μεταξύ του φράχτη-σύνορο και ενός συρματοπλέγματος που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί ως δεύτερο εμπόδιο, εσωτερικά των συνόρων τους. Εκεί φαίνεται να βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκοπιανούς στρατιώτες, που τους εμπόδισαν με βάναυσο τρόπο, έκοψαν το συρματόπλεγμα -δεύτερο εμπόδιο- και τους γύρισαν πίσω από την ίδια διαδρομή. Αυτοί οι άνθρωποι παρελήφθησαν και ελέγχθηκαν πάλι από τις ελληνικές αρχές και όπως διαπιστώθηκε ήταν από εκείνους που είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα και διέθεταν τα έγγραφα που τους είχαν χορηγηθεί μετά την αρχική ταυτοποίησή τους.

Τους υπόλοιπους, περίπου 500 πρόσφυγες, που είχαν καταφέρει να περάσουν στο Σκοπιανό έδαφος, τους συνέλαβαν και λίγες ώρες αργότερα τους επιβίβασαν σταδιακά σε στρατιωτικά οχήματα, τα οποία κινήθηκαν σε σημείο που τελειώνει ο φράκτης, όπου τους αποβίβασαν και τους… έσπρωξαν ξανά στο ελληνικό έδαφος.

πηγή: The Toc