ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Μετά τα τζάκια επικίνδυνα και τα μπάρμπεκιου λέει η αντικαρκινική εταιρεία

Τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ψησταριές και τα μπάρμπεκιου κρούει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μετά το SOS που εξέπεμψε για τα τζάκια.

Με δηλώσεις του στο Open TV, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες «τις ψησταριές και τα τζάκια».

Ο κ. Φιλόπουλος προειδοποίησε «να μην τρώτε πολλά καπνιστά προϊόντα… Υπάρχει το ηλεκτρικό γκριλ, το γκάζι, μπορείτε να ψήσετε. Κι όχι πολλά πολλά γιατί ο καρκίνος δεν χτυπάει άμεσα, όπως ένα τροχαίο, αλλά έρχεται μετά από χρόνια».

Μιλώντας για την ανακοίνωση της ΕΑΕ για τα τζάκια και την επικινδυνότητάς τους, ο κ. Φιλόπουλος επεσήμανε εκ νέου ότι ««τα περισσότερα τζάκια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις δεν είναι ενεργειακά. Σε κάθε περίπτωση η αλόγιστη χρήση και η μόλυνση που προκαλείται στην ατμόσφαιρα είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Τα μικροσωματίδια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία είτε για τον πνεύμονα είτε για καρδιαγγειακές παθήσεις είτε για τον εγκέφαλο».

«Μην συγκρίνετε το χωριό στο βουνό με τους λίγους κατοίκους με πυκνοδομημένες αστικές περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού» απάντησε ο κ. Φιλόπουλος ερωτηθείς γιατί τώρα συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ παλιά στα χωριά οι άνθρωποι ζεσταίνονταν σχεδόν αποκλειστικά με τα τζάκια.