ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μετάλλαξη Ομικρον: «Όχι» σε οριζόντια νέα μέτρα τα Χριστούγεννα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (16/12) ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου, ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη Όμικρον και συγκεκριμένα εάν αναμένεται να ληφθούν οριζόντια νέα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα, απάντησε αρνητικά.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί το παραμικρό για οριζόντια νέα μέτρα και κυρώσεις, και επεσήμανε ότι το επιθυμητό είναι ο καθένας από εμάς να βοηθήσει στο όσο το δυνατός αποτελεσματικότερο μπλοκάρισμα αυτού του νέου κύματος.

Υπογράμμισε ότι ο λαός έχει πλέον την απαιτούμενη πείρα για να μπορέσει να αποκόψει σημαντικά την πορεία των κρουσμάτων, και προσέθεσε ότι οι ειδικοί γνώριζαν ότι θα έλθει το κύμα αυτής της παραλλαγής.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον όπως εκείνα που ξεκίνησε τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη εν ισχύι στην Ελλάδα, εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η τήρηση των ισχυόντων μέτρων, αλλά και οι πολίτες να σπεύσουν να κάνουν τον εμβόλιο για την Covid-19.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 14 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην πατρίδα μας. Συνολικά, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 17 περιστατικά την παραλλαγής.

Αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων
Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Δρ. Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η μετάλλαξη Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.