ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μία γυναίκα ανάμεσα στους διακινητές μεταναστών που συνελήφθησαν κοντά στη Λέρο

Μια γυναίκα είναι ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες διακινητές για την προσπάθεια μεταφοράς συνολικά 68 παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ιταλία μετά την επιχείρηση που στήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού για την υπόθεση έχουν συλληφθεί και δύο άνδρες με την γυναίκα να υποδύεται τη σύντροφο του ενός εξ αυτών προκειμένου να μην γίνουν αντιλήπτοί από τους λιμενικούς και να αποφύγουν τη σύλληψη.

Οι ελληνικές αρχές ειδοποίηθηκαν μέσω του 112 για ένα ιστιοφόρο σημαίας Γερμανίας στο οποίο επέβαιναν οι 68 παράνομοι μετανάστες.

Η ανακοίνωση του λιμενικού:

Στον εντοπισμό και τη διάσωση εξήντα οκτώ (68) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέρου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης »112», για παροχή συνδρομής σε Ι/Φ σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. , το Φ/Γ πλοίο »ΡΙΖΗΜΑ» σημαίας Ρωσίας, καθώς και πολεμικό πλοίο ξένης σημαίας.

Το Ι/Φ σκάφος » TEUTA » σημαίας Γερμανίας εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ οι 68 επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το »ΡΙΖΗΜΑ» και μεταφέρθηκαν στο αγκυροβόλιο ν. Καλύμνου. Στη συνέχεια οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Π.Α.Θ. Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα »ΛΑΚΚΙ» ν. Λέρου.

Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 37, 46 και 31 ετών ως διακινητές των υπολοίπων από την Τουρκία στην Ιταλία, εκ των οποίων δυο άνδρες και μια γυναίκα η οποία προφασιζόμενη τη σύντροφο ενός εκ των υπολοίπων διακινητών, προσπαθούσαν να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Οι συλληφθέντες διώκονται, για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/14 (διακίνηση), καθώς και των άρθρων 306 (έκθεση) και 187 (εγκληματική οργάνωση) του Π.Κ.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λέρου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.