ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Είναι στην Εκκλησία χειρότερα από το σούπερ μάρκετ και το κομμωτήριο;

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, από την απόφαση της κυβέρνησης οι εκκλησίες σε πρώτη φάση να ανοίξουν για ατομική προσευχή και σε μεταγενέστερο χρόνο να δοθεί το «πράσινο φως» για την τέλεση Θείων Λειτουργιών με πιστούς.
ο κ. Ιερόθεως εξέφρασε τις αντιδράσεις του στην απόφαση αυτή λέγοντας ότι περιμένει «την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα» είπε ο κ. Ιερόθεος υποστηρίζοντας ότι «εφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω».
«Τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία, είναι ένα σωματείο, είναι ένα σουπερ μάρκετ; Είναι χειρότερο από το σουπερ μαρκετ είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος, ενώ διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας», εξηγώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα λέει όλα αυτά διότι γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον πρωθυπουργό, «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».
Επικαλέστηκε τέλος τον Μαξ Βέμπερ, ο οποίος, όπως είπε, «έλεγε για τριών ειδών εξουσία. Είναι η Νόμιμη εξουσία, δεύτερον είναι η Χαρισματική εξουσία και τρίτον είναι η Παραδοσιακή εξουσία. Όταν λοιπόν η Νόμιμη δεν αναγνωρίζει την Παραδοσιακή και την Χαρισματική εξουσία, έχουμε μια εκτροπή θα έλεγα. Θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Αυτή τη στιγμή η εκκλησία έχει μια παράδοση 2.000 ετών δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια».