3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Ασφαλή τα εμβόλια – Στις 3 Μαίου ανοίγει η εστίαση

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες απηύθυνεο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, καθώς επίσης και της αναμενόμενης χαλάρωσης των μέτρων αμέσως μετά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Διανύουμε την τελευταία φάση με τον κορονοϊό. Υπάρχει κούραση αλλά και νέοι σύμμαχοι, όπως οι εμβολιασμοί και τα self tests.

Αφού ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ορατότητα και προοπτική για έναν σαφή οδικό χάρτη. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω. Η πολιτική της σταδιακής άρσης των περιορισμών αποδίδει. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το Πάσχα δεν γίνεται να ταξιδέψουμε. Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης παντού.

Ξέρουμε ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους αλλά αποτελεί την μόνη επιλογή. Θα μας επιτρέψει όμως αμέσως μετά το Πάσχα σε μεγαλύτερη απελευθέρωση.

Πρώτον, 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται ως τις 23:00.

Δεύτερον, 10 Μαΐου ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.

Τρίτον, 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Επίσης τότε θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Εμβολιασμοί σε άνω των 30!
Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.