ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μόσιαλος: Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση τώρα! «Όσον το δυνατόν πιο γρήγορα»!

Είναι λάθος οι ευάλωτοι να μην εμβολιάζονται περιμένοντας το νέο εμβόλιο το φθινόπωρο, επισημαίνει ο Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, την ώρα που είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην 4η δόση.

«Η πιθανότητα (σ.σ. κακής έκβασης) αυξάνει στους 60 και άνω, αν δεν έχουν κάνει 2η αναμνηστική δόση, όπου εκεί επιβάλλεται. Δυστυχώς στην πατρίδα μας το ποσοστό των άνω των 60 και των ευάλωτων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών που έχει κάνει την τέταρτη δόση, δεν είναι μεγαλύτερο του 20%. Κι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπατριώτες μας και να κάνουν την 4η δόση, τώρα! Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος στον ΣΚΑΙ.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός πως η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) έχει ανοίξει τον τελευταίο μήνα και για τους πολίτες μικρότερης ηλικίας, ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν προβλήματα υγείας δεν συστήνεται, εάν δεν τον ζητήσει γιατρός για ειδικούς λόγους.

Οι ηλικίες αυτές μπορούν να εμβολιαστούν ξανά το φθινόπωρο με τα νέα ενισχυμένα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να προσφέρουν προστασία και από τις μεταλλάξεις, λέει ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Η σύσταση που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως και κυρίως από την ΕΕ, είναι ότι θα μπορούσαν να περιμένουν τον Οκτώβριο να εμβολιαστούν, γιατί εφόσον έχουν κάνει τις 3 δόσεις του εμβολίου (φυσικά δεν μιλάμε για ανεμβολίαστους) ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών ή τις ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών», αναφέρει.

Όσον αφορά, στο πότε και ποια εμβόλια θα έχουμε το φθινόπωρο, σημειώνει ότι το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

«Μπορούμε να περιμένουμε τα ειδικά εμβόλια τα οποία θα βγούν για τη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβριο, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα είναι διαθέσιμα στην πατρίδα μας. Θα εξαρτηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, πότε θα δοθεί η έγκριση και πότε θα ολοκληρωθούν οι προμήθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπότε μιλάμε προφανώς για ένα διάστημα από μέσα Οκτωβρίου με τέλη Νοεμβρίου, τότε θα υπάρχει αυτή η διάθεση των νέων εμβολίων», λέει.

«Θα έχουμε σίγουρα και νέες μεταλλάξεις τους φθινοπωρινούς μήνες. Το θέμα είναι να μην είναι και πιο επικίνδυνες και πιο δυσμενής. Δεν το ξέρουμε, όμως, πως θα εξελιχθεί ο κορονοϊός. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο κορονοϊός θα γίνει πιο ήπιος. Κανείς δεν το ξέρει. Κανείς δεν ξέρει εάν ο κορονοϊός θα αρχίσει να μεταδίδεται ακόμα πιο πολύ σε σύγκριση με την Όμικρον 5 ή εάν θα γίνει πιο επικίνδυνος από το αρχικό στέλεχος ή τη Δέλτα», καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πηγή: Iatropedia.gr