ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη Δέλτα

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ισραήλ, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει, με ανάρτησή του στο Facebook, πως τα εμβόλια δουλεύουν και προστατεύουν επαρκώς και από την παραλλαγή Δέλτα.

«Περίπου το 60% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer, και πρωτοπορώντας στους μαζικούς εμβολιασμούς είχαν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε μονοψήφιο αριθμό, ήδη από τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, από τις 6 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν στα χέρα τους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της ήπιας συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί μεν, αλλά το εμβόλιο ήταν 93% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό.
Η πτώση αυτή βέβαια συνέπεσε με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και με την άρση των περιορισμών στο Ισραήλ.
Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Eran Segal, από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά στο Ισραήλ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα μόλυνσης.
Oι Times of Israel αναφέρουν πως σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ανήκει σε λοίμωξη που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το 2,5% όλων των ατόμων που επιβεβαιώθηκε πως κόλλησαν COVID-19 αρρώστησαν σοβαρά κατά τα προηγούμενα κύματα (20-30 άτομα ανά 1.000 περιπτώσεις).
Σε αυτό το κύμα όμως στο Ισραήλ, μόνο 3-5 άτομα ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένησαν σοβαρά, ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 0,5% δηλαδή.

Τα εμβόλια τους προστατεύουν επαρκώς λοιπόν και από την παραλλαγή Δέλτα. Και αυτά είναι πραγματικά δεδομένα: τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε εμβολιασμένους ανθρώπους που δεν νοσούν σοβαρά ακόμα και αν κολλήσουν.
Τα εμβόλια δουλεύουν. Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους μπορούμε να προστατευτούν από τον ιό», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος στην ανάρτησή του.