ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνει «ψαλίδι» σε παροχές του Δημοσίου-Ποιες καταργούνται

Μια σειρά παροχών,προς τους δημοσίους υπαλλήλους,  όπως η ημερήσια αποζημίωση για εκτός έδρας μετακινήσεις, η καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης, αλλά και παροχές που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα περίθαλψης, μειωμένα εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς και δωρεάν κάρτες διαδρομών, οδεύουν προς «ψαλίδισμα»

Την κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή προβλέπει το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το εν λόγω προσχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο opengov.gr  για δημόσια διαβούλευση, θεσπίζονται επίσης αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης, με συνέπεια να περιορίζονται πλέον σημαντικά οι περιπτώσεις υπαλλήλων που θα αποζημιώνονται από την υπηρεσία τους για διανυκτερεύσεις εκτός έδρας.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 11 του προσχεδίου προβλέπεται ότι για να καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση 20 ευρώ, σε περίπτωση εκτός έδρας μετακίνησης υπαλλήλου ή λειτουργού του Δημοσίου και αυθημερόν επιστροφής του, θα πρέπει η απόσταση του προορισμού από την έδρα της υπηρεσίας να είναι μεγαλύτερη από 160 χιλιόμετρα σε περίπτωση χρήσης ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου (Ι.Χ. αυτοκινήτου) ή υπηρεσιακού αυτοκινήτου ή μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα σε περίπτωση μετακίνησης με συγκοινωνιακό μέσο ή μεγαλύτερη από 20 ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί.

Επιπλέον, με άλλες διατάξεις του ίδιου προσχεδίου προβλέπονται δραστικές περικοπές και καταργήσεις στις μη μισθολογικές παροχές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μεταξύ των άλλων, καταργούνται παροχές που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα περίθαλψης, μειωμένα εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς και δωρεάν κάρτες διαδρομών.