ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπεκατώρου για τις γυναίκες που κακοποιούνται: «Πενθούμε για λίγο και μετά πάλι το ίδιο»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, η οποία είναι θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα, περιέγραψε, μιλώντας στο Kontra Channel, η Ολυμπιονίκης, ψυχολόγος και υποψήφια στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές Σοφία Μπεκατώρου, η οποία ξεκίνησε το κίνημα «Me Too» στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει διαδικασία» σημείωσε η Σοφία Μπεκατώρου, και αναφερόμενη στο παράδειγμα της Ισλανδίας τόνισε ότι εκεί μπήκε στο επίκεντρο ο άνθρωπος και άρχισε να γίνεται ουσιαστικότερη καταγραφή των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. «Στην Ισλανδία οι φορείς συνδέονται μεταξύ τους. Από την Αστυνομία μέχρι τα κέντρα προστασίας των παιδιών» πρόσθεσε η ίδια.

«Στη χώρα μας αυτό δεν υπάρχει. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι κάθε υπηρεσία είχε τα δικά της πρωτόκολλα» συνέχισε η ίδια και συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, δεν συμμετείχαν στη δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων. Είχαν συμφωνήσει ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά επί της ουσίας δεν συμμετείχαν.

Αναφερόμενη στη γραμμή SOS 15900, για τη βία κατά των γυναικών, η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε ότι «πρόκειται για μια γραμμή η οποία δεν συνδέεται με τίποτα». «Καλείς, απαντάει ένα τηλεφωνικό κέντρο και σου ζητούν να κλείσεις ραντεβού. Όμως δεν υπάρχει ραντεβού όταν υπάρχει τόσο υψηλό ρίσκο και τέτοια επικινδυνότητα».

Παράλληλα εξήγησε ότι στην Ισλανδία, δεν αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί ένα θύμα, αλλά πηγαίνουν οι Αρχές εκεί, συλλέγουν στοιχεία και οφείλουν μέσα σε 24 ώρες να αποδώσουν την κατηγορία. «Είναι δική τους ευθύνη να το πράξουν και όχι του θύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε εξασφαλίσει καν ότι θα δουλεύει το καταγραφικό μηχάνημα όταν δίνει ένα παιδί μια κατάθεση» συμπλήρωσε.

«Απλά καταγράφουμε κάποια νούμερα, πενθούμε για λίγο και μετά πάλι το ίδιο, δηλαδή δεν μαθαίνουμε» συμπέρανε η κυρία Μπεκατώρου.

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι δεν την αναζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της έγινε σχετική πρόταση, αλλά ότι η ίδια κατέθεσε στη σχετική πλατφόρμα το βιογραφικό της, στο οποίο δεν έγραφε ότι είναι Ολυμπιονίκης, πριν επικοινωνήσουν μαζί της από το κόμμα. «Το θέμα δεν είναι να πας κάπου, για να χρησιμοποιήσουν την εικόνα σου», σχολίασε. «Για μένα είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να προσεγγίσει νέους ανθρώπους» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό αυτό το οποίο έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας ανθρώπους με ενσυναίσθηση, ηθική και επαγγελματική επάρκεια. Νομίζω ότι αυτά είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα και με κοινό όραμα να φέρουν αλλαγές».

Μιλώντας για όσα βίωσε ως πρωταθλήτρια, η κυρία Μπεκατώρου ανέφερε ότι πάντοτε υποστήριζε αυτό το οποίο αντιλαμβανόταν ως σωστό και ηθικό. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα» είπε, «να έχω αντιπάλους μέσα στον ίδιο το χώρο τον αθλητικό. Ο μόνος λόγος που επιβιώσαμε αθλητικά ήταν τα αποτελέσματά μας». «Υπήρχαν φορές που φοβόμασταν να αγωνιστούμε στην Ελλάδα, ζητούσαμε οι προκρίσεις να γίνονται στο εξωτερικό, ακριβώς επειδή στην Ελλάδα μαγειρεύονταν τα αποτελέσματα» κατέληξε.