ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπήκε για ορθοπεδικό χειρουργείο και βγήκε νεκρή

Αιχμές για τους γιατρούς που ανέλαβαν τη πεθερά της, αλλά και συνολικά για το ΕΣΥ, αφήνει η νύφη της, καταγγέλλοντας πως η 78χρονη γυναίκα θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο, για ορθοπεδικό χειρουργείο.

Όπως λέει, μπήκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για ένα ορθοπεδικό χειρουργείο και κατέληξε μετά από μια μεγάλη περιπέτεια ημερών.

Η πεθερά της, όπως λέει, έκανε τρία χειρουργεία μέσα σε λίγες μέρες και πέθανε από ένα θανατηφόρο μικρόβιο που κόλλησε.

Η περιγραφή συγγενούς της 78χρονης γυναίκας στην εφημερίδα «Πολιτεία» συγκλονίζει.

«Όταν πας έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι και σου λένε τέσσερις μέρες υπόθεση είναι θα γίνει καλά… Όταν μετά από μέρες ο οργανισμός δεν δέχεται το μόσχευμα του ξανακάνουν χειρουργείο και σου λένε δεν είναι τίποτα σε τέσσερις μέρες ακόμη υπόθεση είναι θα γίνει καλά… Όταν μετά το δεύτερο χειρουργείο ξεχνάνε κάτι μέσα τι γίνεται και χρειάζεται 3ο χειρουργείο για να καθαριστεί ποιος ευθύνεται;

Όταν στο τρίτο χειρουργείο κολλάει ένα θανατηφόρο μικρόβιο που τον τρώει μέρα με τη μέρα ποιος ευθύνεται; Ο Θεός; Η τύχη; Η μοίρα; Ή ο ασθενής που είχε την ατυχία να ζει στην Ελλάδα; Η μήπως το ότι ανθρώπους μεγάλης ηλικίας δεν τους υπολογίζουν; Ή μήπως είναι όλα μελετημένα ώστε να ξαποστέλνουν τους συνταξιούχους μια ώρα αρχύτερα»;

Η πιο μεγάλη απειλή και για τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι ο μύκητας Candida Auris. Δεν είναι καινούργιος μύκητας, ενώ υπάρχει και ως φυσιολογική χλωρίδα στο στομάχι μας. Ο λόγος που έχει αυξηθεί η συχνότητά του στο ΕΣΥ είναι πως ο συγκεκριμένος μύκητας είναι πολύ ανθεκτικός και προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 8% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην κλινική αυτή, «κόλλησε» ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και από αυτούς που προσβλήθηκαν, τελικά, το 43,5% έχασε τη ζωή του εξαιτίας της λοίμωξης αυτής.