ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μπλόκο» σε πτήση από Ολλανδία προς Λέσβο – Ακτιβιστές ήθελαν να πάρουν μετανάστες

Στην Αθήνα αναμένεται να προσγειωθεί αεροπλάνο το οποίο ξεκίνησε από την Ολλανδία με προορισμό τη Λέσβο. Το αεροπλάνο έχει ναυλωθεί από κίνηση πολιτών που έχει οργανωθεί στην Ολλανδία καθώς κάποιοι δήμοι δηλώνουν διατεθειμένοι με φιλοξενήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα παρά την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της Ολλανδίας που δεν έχει δηλώσει προς το παρόν διαθεσιμότητα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, καθώς δεν δόθηκε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της Αθήνας και τούτο γιατί το υπουργείο Μετανάστευσης σημείωνε πως η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την προστασία αυτών των ανθρώπων και η κίνηση πολιτών, να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη χώρα μας, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της επίσημης κυβέρνησης της Ολλανδίας.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, «η συνεργασία για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται επίσημα μέσω των κρατών και όχι με πρωτοβουλίες πολιτών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει στα ελληνικά κόμματα η Κινηση πολιτών από την Ολλανδία, η πτήση Flight ED3040 έφυγε από το Ρότερνταμ σήμερα το πρωί με προορισμό τη Μυτιλήνη όπου σχεδιαζόταν να μείνει δύο 24ωρα.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας Ankie Broekers-Knol,με την οποία επικοινώνησε η ομάδα πολιτών απάντησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ολλανδία στην Ελλάδα.