ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mr Bitcoin: Εκδίδεται από την Ελλάδα στην Γαλλία

Η είδηση διαρρέει από τους συνηγόρους του, αλλά δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα (ούτε διαψεύδεται όμως) από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το euronews επικοινώνησε με το περιβάλλον του υπουργού. Και ενημερώθηκε ότι ο Κώστας Τσιάρας βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Καρδίτσα, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Για αυτό και δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για επιβεβαίωση ή κάποιο σχόλιο. Την έκδοσή του Βίνικ εκτός από την Γαλλία ζητούσαν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία, που είναι η χώρα υπηκοότητας του.

Για την υπόθεση είχαν εκδοθεί διαφορετικές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια και τον γόρδιο δεσμό καλούνταν να λύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Για «απόφαση που ουσιαστικά ισοδυναμεί με θανατική ποινή» έκανε λόγο σε ένα πρώτο σχόλιό της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ. Η ίδια γνωστοποίησε ότι ο πελάτης της ξεκίνησε εκ νέου απεργία πείνας, ενώ δήλωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που διαθέτει για να ανατρέψει την απόφαση.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία άμεσα ενημέρωσε τη Μόσχα και εξέφρασε τη λύπη της, που «αγνοήθηκε», όπως λέει, το «τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας». Μάλιστα, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ανέβασε σχετική ανακοίνωση στο twitter.