ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Κεραμέως: «Δεν υπάρχει κανένα σχολείο που να βρίσκεται σε περιοχή που είναι σε καραντίνα» – Ποιοι μαθητές επέστρεψαν άρον άρον στην Ελλάδα

Ανησυχία έχει προκαλέσει η χθεσινοβραδινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή των προγραμματισμένων στην Ιταλία σχολικών εκδρομών, καθώς οι μαθητές 10 σχολείων βρίσκονται ήδη στο πλαίσιο εκδρομής στην γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι μαθητές των 10 ελληνικών σχολείων που βρίσκονται σε εκδρομές στην Ιταλία, 2 στο Μιλάνο και 8 σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας, μόλις επιστρέψουν δεν θα μπουν σε καραντίνα, καθώς δεν έχουν επισκεφθεί καμία από τις πληγείσες περιοχές.

Διευκρινίσεις για την επιστροφή των μαθητών έδωσε η Νίκη Κεραμέως, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε «Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ιταλία η πρώτη μας σκέψη ήταν στους μαθητές και τους φοιτητές που βρίσκονται στην γειτονική χώρα».

«Σπεύσαμε προληπτικά προκειμένου να ανασταλούν οι προγραμματισμένες εκδρομές στην Ιταλία. Ήταν να αναχωρήσουν κάποια σχολεία σήμερα για την Ιταλία αλλά οι εκδρομές δεν θα γίνουν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δέκα σχολεία στην Ιταλία και διερευνούμε εάν είναι και παραπάνω» σημείωσε.

Εν συνεχεία, η υπουργός τόνισε «Δεν υπάρχει κανένα σχολείο που να βρίσκεται σε περιοχή που είναι σε καραντίνα. Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Ερωτηθείσα για το εάν θα πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις όσοι μαθητές επιστρέψουν από Ιταλία, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν προληπτικές εξετάσεις. «Μόνο εάν εμφανίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα θα ελεγχθούν», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη  σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι «να δράσουμε προληπτικά και να οργανώσουμε την κάθε λεπτομέρεια στο σχέδιο δράσης που εκπονείται από το υπουργείο Υγείας».

Άρον άρον επέστρεψαν από την Ιταλία μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου που είχαν προγραμματίσει εκπαιδευτική εκδρομή στη νότια χώρα. Την Κυριακή το πρωί πέταξαν για Ρώμη και στη συνέχεια με τραίνο θα κατευθύνονταν προς την νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Νάπολη. Οι Ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή το τραίνο να επιστρέψει στη Ρώμη λόγω των κρουσμάτων και των τριών θανάτων από τον κορωνοϊό ενώ έκαναν και θερμομέτρηση στους επιβάτες. Διατηρώντας την ψυχραιμία τους οι μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλά και ανησυχώντας για την κατάσταση και τον πανικό που επικρατούσε, φτάνοντας στη Ρώμη αποφάσισαν άμεσα να επιστρέψουν και στην Ελλάδα. Βρήκαν άμεσα εισιτήρια και πτήση και στη συνέχεια μετά ταλαιπωρία ωρών πήραν το δρόμο της επιστροφής. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος’ το απόγευμα της Κυριακής και το βράδυ με πτήση της AEGEAN έφτασαν στο Ηράκλειο.

O διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «ενημερωθήκαμε χθες νωρίς το βράδυ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και μέσω του υπουργείου Παιδείας πως μεταξύ των δέκα σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία αυτές τις ημέρες, είναι και ένα Γυμνάσιο του Βόλου. Οι έντεκα μαθητές με τους δύο συνοδούς καθηγητές τους, ταξίδεψαν στην Περούντζια, που είναι στην κεντρική Ιταλία, εκτός δηλαδή των δεκατριών περιοχών που μπήκαν σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού».

Στη Ρώμη βρίσκονται μαθητές σχολείου των Τρικάλων για εκδρομή, ενώ τρία σχολεία επέστρεψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από την Ιταλία αναφέρει το trikalavoice.gr. Από τα Τρίκαλα τρία σχολεία επέστρεψαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη βάση τους, ενώ ένα σχολείο ακόμη παραμένει στη Ρώμη και είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο.