ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να αναιρεθεί η αναγνώριση ελαφρυντικού στον Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ζητά ο Άρειος Πάγος

Την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Πλιώτας.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού αποφυλακίστηκε καθώς «έσπασαν» τα ισόβια, του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και αποφυλακίστηκε έχοντας μείνει στις φυλακές 11 χρόνια, έχοντας και μεροκάματα.

Ο Βασίλης Πλιώτας επισήμανε στην αγόρευση του πως ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη» τόνισε ο κ.  Πλιώτας, προσθέτοντας πως η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισήμανε πως στην προκειμένη περίπτωση αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.