GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να τηρείται το 40ώρο ζήτησαν οι στρατιωτικοί από τον Μηταράκη

Εργασιακά θέματα που είχαν θέσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση έβαλαν στο τραπέζι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων (Κοινωνικής Ασφάλισης) Νότη Μηταράκη στο  γραφείο του στο Υπουργείο Εργασίας.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στην συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
(ΠΟΜΕΝΣ) η οποία εκπροσωπεί τους εν ενεργεία στρατιωτικούς με τον Νότη Μηταράκη συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα τα οποία θέτουν οι
στρατιωτικοί προς επίλυση με κυρίαρχα την τήρηση του ωραρίου εργασίας, και την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας.

Σε ότι αφορά ειδικά την μάχιμη πενταετία οι στρατιωτικοί σε υπόμνημα
που κατέθεσαν αναφέρουν πως «η μάχιμη πενταετία θεσμοθετήθηκε μετά το 1974 για να καλύψει την άνιση μεταχείριση εργαζομένων που υπηρετούσαν σε συγκεκριμένες δύσκολες επιχειρησιακά Μονάδες -Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και των Ε.Δ και αναγνωριζόταν ως το 1990 αδαπάνως. Από το 1990 και μετά αναγνωριζόταν με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργαζόμενο. Με το νόμο Κατρούγκαλου εκτός των άλλων προβλέφθηκε ότι για την πλήρη σύνταξη θα πρέπει ο Στρατιωτικός να έχει 40 χρόνια υπηρεσίας ή να είναι 60 ετών. Οι νόμοι περί καταστάσεως των στρατιωτικών δεν εναρμονίστηκαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο με αποτέλεσμα μετά από κρίσεις ή με την συμπλήρωση ορισμένης ηλικίας ή 35 χρόνων υπηρεσίας να αποστρατεύει τους στρατιωτικούς χωρίς να έχουν καλύψει τα αναγκαία 40 χρόνια για την πλήρη σύνταξη , άρα συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη. Το κενό αυτό τεχνηέντως πήγε να καλύψει ο νόμος 4609/19 στο άρθρο 11 , επιτρέποντας όλο το προσωπικό να έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει μέχρι 5 έτη χρόνο υπηρεσίας στο διπλάσιο, πάντα με πληρωμή των αντίστοιχων εισφορών. Δηλ. ασκεί πολιτική εθελούσιας εξόδου σε βάρος του εργαζομένου».

Για την τήρηση του ωραρίου ζητήθηκε από τους στρατιωτικούς να
πληρώνονται οι ώρες εργασίας πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως
(υπερωρίες, νυχτερινά, σαββατοκύριακα) κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα
των Ενώσεων ενώ έγινε συζήτηση και για την ένταξη  προσωπικού των
Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.