ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα δεδομένα για τις υιοθεσίες παιδιών-Ξεκινά η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος

Νέα δεδομένα έρχονται για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες με την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά από την Υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, πάνω από 200 παιδιά που σήμερα φιλοξενούνται στα ιδρύματα θα βρουν με διαφανείς διαδικασίες την οικογένεια που αναζητούν.

Αναφέρεται ότι σήμερα υπάρχουν 1.750 παιδιά σε ιδρύματα της χώρας, από τα οποία τα 700 μπορούν να δοθούν για αναδοχή και υιοθεσία, ενώ παράλληλα εκκρεμούν κοντά στις 2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ιefimerida, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να κάνει “πρεμιέρα” η καμπάνια για την προσέλκυση οικογενειών στα προγράμματα αναδοχής, ενώ οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία ή αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς το ενιαίο μητρώο. Η ενίσχυση των οικογενειών θα κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

“Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδικής προστασίας, την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων σε όλη την επικράτεια και την εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος που θα συμβάλλουν στην κοινωνική έρευνα και επεξεργασία των αιτήσεων, το υπουργείο πέρασε σήμερα στην έναρξη των διαδικασιών σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς. Για πρώτη φορά, οι διαδικασίες σύνδεσης θα γίνονται μέσω ενός ενιαίου κρατικού πληροφοριακού συστήματος που θα διασφαλίσει την απαιτούμενη διαφάνεια”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ.