ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παράταση(;) στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και το 2015

????????? ????????????? ???? ?????, ????? 10 ????????? 2010.???-???/?????? ?????????? ???-???/???-???/?????? ??????????

Νέα παράταση ανάσα για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και το 2015 αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων και θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η προστασία πρώτης κατοικίας λήγει στο τέλος του 2014, ωστόσο πλέον είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση και για το 2015.

 

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση:

Στην προστατευτική ρύθμιση υπάγονται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι αγρότες.

 

Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος για την προστασία προϋποθέτουν:

1.Το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως ατό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ,

2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ,

3. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ, και

4. Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

5. Στα ποσά αυτά ισχύουν προσαυξήσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι: Οι δανειολήπτες κατά τη διάρκεια της προστασίας είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν προς τις τράπεζες το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος τους μέχρι τις 15.000 ευρώ και το 20% για εισόδημα πάνω από τις 15χιλιάδες ευρώ.

Την παράταση ζητούν επίσης: καταναλωτικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθώς μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αφορά και εκείνους που λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεων τους ενεχυρίασαν στις τράπεζες τις πρώτες τους κατοικίες.