ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο κύμα χιονιά απόψε. Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Τσουχτερό κρύο και παγετός σε όλη τη χώρα με κλειστά σχολεία. Για την Πέμπτη προβλέπονται ασθενείς χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την ανατολική στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και πιθανώς στη Χαλκιδική. Παγετός το πρωί κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Ειδικότερα, για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε ασθενείς χιονοπτώσδεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των δημοτικών αρχών, κλειστά θα παραμείνουν αύριο λόγω καιρικών συνθηκών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα ανοίξουν στα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα:

*Κηφισιά

*Βριλήσσια

*Χαλάνδρι

*Αγία Παρασκευή

*Μαρούσι

*Βριλήσσια

*Νέο Ηράκλειο

*Μελίσσια-Πεντέλης

*Παπάγου-Χαλαργού

*Λυκοβρυσης-Πεύκης

*Φιλοθέης-Ψυχικού

*Θρακομακεδόνες

*Βαρυμπόμπη

*Ολυμπιακό Χωριό του Δήμου Αχαρνών

*Διόνυσος

*Κρυονέρι

*Ανθούσα

*Γέρακας

*Παλλήνη

*Άγιος Στέφανος

*Δροσιά

*Άνοιξη

*Σταμάτα

*Ροδόπολη

*Αφίδνες

*Αυλώνας

*Μαρκόπουλο Ωρωπού

*Καπανδρίτι

*Κάλαμος

*Πολυδένδρι

*Μαλακάσα του Δήμου Ωρωπού

*Βαρνάβα

*Γραμματικό του Δήμου Μαραθώνα.

Σοβαρό πρόβλημα χιονοπτώσεων αντιμετώπισε όλο το τριήμερο ο δήμος Πεντέλης που παραμένει χιονισμένος σε ορισμένα σημεία.

Ανοικτά θα παραμείνουν τα σχολεία στον δήμο Νέας Ιωνίας και στον δήμο Μεταμόρφωσης. Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Φλώρινας, εξαιτίας του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα ανοίξουν στους δήμους Γρεβενών, Εορδαίας Κοζάνης, Άργους Ορεστικού Καστοριάς και Πρεσπών Φλώρινας.

Λόγω του παγετού που επικρατεί, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας. Στην Πέλλα, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Κερασιάς – χιονοδρομικό κέντρο "Βόρρας", καθώς και στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβάδια, στο νομό Κιλκίς.

Στο νομό Καστοριάς, κλειστή είναι επαρχιακή οδός Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 22ο έως το 28ο χλμ, ενώ διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, από 18ο έως 22ο χλμ. Η ίδια οδός χρειάζεται αλυσίδες, από 15ο έως 30ο χλμ, για τους οδηγούς που κινούνται από τη Φλώρινα προς την Καστοριά.

Στο νομό Καρδίτσας, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας – Άρτας, από 38ο έως 61ο χλμ, θέση "Τύμπανος" και Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 10ο έως 22ο χλμ., θέση "Αγ. Νικόλαος". Στο νομό Λάρισας, στην επαρχιακή οδό Καλλιπεύκης – Π. Παντελεήμονα (όρια Νομού Πιερίας),διασταύρωση "Βρύση του Κατή".

Εξάλλου, στο Κιλκίς, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, ενώ στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης υδάτων, διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα, Λίσσος ,ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου, Αετοκορυφής, Διώνης και Στρύμης Λοφαρίου.

Στο Ηράκλειο, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα νηπιαγωγεία Δαφνών, Βασιλειών, Αγίου Σύλλα, Βουτών, Σταυρακίων, Σκαλανίου, Αγίου Βλάσση, Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Βενεράτου.

Επίσης, τα δημοτικά σχολεία Δαφνών, Βασιλειών, Βουτών, Σταυρακίων, Σκαλανίου, Αγίου Σύλλα, Καρκαδιώτισσας, Βενεράτου, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Αγίου Μύρωνα, Προφήτη Ηλία, καθώς και τα γυμνάσια Προφήτη Ηλία, Βενεράτου, Αγίου Μύρωνα και το Λύκειο Αγίου Μύρωνα.

Κλειστά θα είναι και τα σχολεία και στους δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών- Αστερουσίων. Το ίδιο θα ισχύσει στο Οροπέδιο Λασιθίου. Με απόφαση του δημάρχου, κλειστά θα παραμείνουν τα στον δήμο Φλώρινας. Στο νομό Καστοριάς, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Άργους-Ορεστικού.

Αποκλεισμένα χωριά σε Κρήτη-Κυκλάδες

Επτά χωριά -Ασκοί, Αμαριανό, Ξυδάς, Κασταμονίτσα, Μαθιά, Γεράκι και Αρμάθα- είναι αποκλεισμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το ίδιο άλλοι 20 οικισμοί (Κρυγίων Σητείας, Σελακάνων Ιεράπετρας) στο Λασίθι, καθώς και 18 χωριά του Δήμου Οροπεδίου.

Αποκλεισμένα είναι, επίσης, τρία Δημοτικά Διαμερίσματα (Αμυγδαλοί, Ζένια και Μέσα Ποταμοί) ατά μήκος της διαδρομής από Νεάπολη προς οροπέδιο Λασιθίου.

Στα Χανιά αποκλεισμένοι είναι τρεις οικισμοί: Κουστογέρακο και Λειβαδάς (Δήμου Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου), καθώς και ο οικισμός Καρέ (Δήμου Αποκορώνου).

Στις Κυκλάδες, στην Ανδρο αποκλεισμένα είναι εννέα χωριά (Αποικία, Βουρκωτή, Μέσα Βούνι, Εξω Βούνι, Κόχυλος, Πίτροφος, Παλαιοχώρα, Απρόβατο και Αρνη), όπως και στην Τήνο οκτώ (Φαλατάδος, Στενή, Τριπόταμος, Κάρδιανη, Υστέρνια, Πάνορμος, Πύργος και Κώμη).

Χωρίς ρεύμα η Τήνος

Χωρίς ρεύμα είναι από το πρωί το νησί της Τήνου, λόγω βλάβης στο δίκτυο διανομής που προκλήθηκε από την κακοκαιρία. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά και τη χθεσινή διακοπή, αλλά διεκόπη πάλι το πρωί από νέα βλάβη στο δίκτυο του νησιού.

Ο δήμαρχος του νησιού, Σίμος Ορφανός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε χωρίς ρεύμα από χθες το μεσημέρι. Το ρεύμα έρχεται σε εμάς από την Άνδρο, που ενώ αυτή έχει ρεύμα, δεν μπορεί να στείλει σε εμάς λόγω βλάβης, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης. Υπάρχει ένα εργοστάσιο εφεδρείας που μπορεί να δώσει ρεύμα, αλλά δεν έχουν φτάσει εκεί ακόμη τα εκχιονιστικά μηχανήματα». Επίσης, ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «η ύδρευσή μας προέρχεται κυρίως από αφαλατώσεις, οπότε χωρίς ρεύμα υπάρχουν προβλήματα και στην ύδρευση. Ευελπιστούμε μέχρι αύριο το πρωί να έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα».