3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο «μεταναστευτικό μέτωπο» βλέπουν στο Υπουργείο Άμυνας– Τι ετοιμάζουν

Η Μεγάλη Εβδομάδα δίνει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στην πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να πραγματοποιήσει αυτοψία με την ευκαιρία της ανταλλαγής ευχών. Στο τραπέζι η επαναλειτουργία φυλακίων και οι τακτικές πτήσεις εναέριας επιτήρησης.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον πόλεμο φθοράς, ουσιαστικά ανενόχλητος από το ΝΑΤΟ και τις Μεγάλες Δυνάμεις , κατά της χώρας μας. Άλλοτε με ενέργειες που γίνονται χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία από την Άγκυρα και άλλοτε με την Τουρκία να ισχυρίζεται προκλητικά πράγματα που πάνε κόντρα στην κοινή λογική και στα όσα έχουν καταγραφεί ακόμα και από τον τηλεοπτικό φακό. Σε κάθε περίπτωση η ουσία για την Ελλάδα δεν αλλάζει.

Η χώρα μας αναγκάζεται να δαπανά χρήμα και ανθρώπινες δυνάμεις σε έναν αγώνα δρόμου στον οποίο προφανής στόχος της Άγκυρας είναι η κόπωση.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο χάρτης απέκτησε και μια νέα «κόκκινη ζώνη». Από το Καστελλόριζο μέχρι τον Έβρο η Πολεμική Αεροπορία, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας κρατούν το θερμόμετρο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας σταθερά υψηλά. Στον Έβρο η νέα απειλή που εμφανίστηκε με την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν παραμένει πάντα ενεργή, τώρα στην Μεσογείων θέλουν να είναι ένα βήμα μπροστά πριν πιθανά νέα περιστατικά δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις και στα σύνορα με την Αλβανία από την στιγμή που η γειτονική χώρα δέχτηκε να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως λένε πληροφορίες του USAY.gr εντάσσεται η επίσκεψη στα μεσα της Μεγάλης Εβδομάδας της πολιτικής Ηγεσίας και υψηλόβαθμων στρατιωτικών στην περιοχή ώστε να μελετήθει η δημιουργία αναχωμάτων σε όσους θα θελήσουν μεμονωμένα να κινηθούν προς την Ελλάδα και η απάντηση σε περίπτωση μαζικής κίνησης προς την Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και μία τρίτη κρίσιμη παράμετρος που «μυρίζει» πιθανή ένταση και στα σύνορα μας με την Αλβανία. Δημοσιεύματα στην Αλβανία λένε πως οι Αλβανικές αρχές έχουν εντολή να είναι έτοιμες και αυστηρές για να ανακόπτουν κάθε κίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

Καθώς το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι» το Υπουργείο Άμυνας ποντάρει σε ένα πυκνό επιτηρητικό δίκτυο βάζοντας σε λειτουργία ανενεργά σημεία επιτήρησης αλλά και σε συνεχείς πτήσεις με ελικόπτερα στην περιοχή.

Την Μεγάλη Τετάρτη, που είναι και η πιθανότερη ημέρα για να γίνει η επίσκεψη στην Ήπειρο αναμένεται ακόμα να καταγραφούν οι ανάγκες σε υλικό και προσωπικό προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις και από αυτή την πλευρά.