ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο μυστήριο στην Αμφίπολη: Άλλος τάφος κάτω από τον τάφο στο λόφο Καστά;

ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ-ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εντοπίσθηκε δηλαδή ανθρώπινος σκελετός στον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο, όμως κάθε άλλο παρά «έκλεισε».

Ως προς την ανασκαφική διερεύνηση προφανώς δεν έμεινε καμιά εκκρεμότητα, αλλά υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν στον λόφο Καστά.

Η πρώτη είναι η γεωφυσική διασκόπηση, την οποία ανέλαβε το ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα και που έχει μόλις αρχίσει. Στόχος, να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι τάφοι στον μήκους μισού χιλιομέτρου περίβολο ο οποίος «αγκαλιάζει» τον λόφο δημιουργώντας έναν κύκλο.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στηρίζονται στο γεγονός ότι οι αρχαιότητες αποτελούν διαταράξεις στην ομοιογένεια των ανώτερων στρωμάτων της γης και επομένως προκαλούν ανωμαλίες σε φυσικά ή τεχνικά πεδία.

Αρχισε η έρευνα για νέους τάφους στην Αμφίπολη

Ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπορεί να κατευθύνει επιλεκτικά την έρευνά του, να εξαγάγει συμπεράσματα και στη συνέχεια να τα προεκτείνει για όλη την περιοχή που μελετά, στηριζόμενος στον γεωφυσικό χάρτη», έχει πει πριν από λίγο καιρό στο «Εθνος» ο κ. Τσόκας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το εργαστήριό του είναι αυτή της ηλεκτρικής διασκόπησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων.

Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν για την τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους. Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο. Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο, αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Μεγάλοι όγκοι άμμου

Το μόνο «αδύνατο» σημείο της μεθόδου είναι πως απαιτεί απουσία βροχής, καθώς δεν μπορεί να διεξαχθεί σε αντίθετη περίπτωση. Απαιτούνται περί τις 10 συνεχείς ημέρες χωρίς βροχή και τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα υποδείξουν αν υπάρχουν «κενά» σημεία, που θα πρέπει να διερευνηθούν ανασκαφικά.

Ο μη βροχερός καιρός είναι απαραίτητος και για μια ακόμη εργασία που είναι το κοσκίνισμα των χωμάτων.

Η αποχωμάτωση από το εσωτερικό του τύμβου έφερε έξω από το μνημείο πολύ μεγάλους όγκους άμμου, που πρέπει να κοσκινιστούν έτσι ώστε να εντοπισθεί οποιοδήποτε ξένο σώμα τυχόν περιέχουν.

Ισως το κοσκίνισμα αποδώσει και άλλα όστρεα (κελύφη οστρακοειδών), όπως αυτά που έχουν ήδη εντοπισθεί. Μπορεί όμως να βρεθούν και όστρακα, όπως αποκαλούνται στην αρχαιολογική γλώσσα τα κομμάτια αγγείων ή ακόμη και κάποια σιδερένια αντικείμενα (καρφιά, πόρπες, νομίσματα).

Αν δεχτούμε το γεγονός ότι ο τάφος είχε πλημμυρίσει με άμμο από την Κερκινίτιδα, σε περιόδους που μέσα υπήρχαν νερά, τότε πιθανώς τα πήλινα αντικείμενα να είχαν ανέβει σε ψηλότερη στάθμη μέσα στις λάσπες, ενώ τα μεταλλικά θα πρέπει να εντοπισθούν στα δάπεδα.

Τέλος, ακόμα μια εργασία που διεξάγεται είναι η συντήρηση των γλυπτών αλλά και των επιζωγραφίσεων και του ψηφιδωτού από ειδικευμένους συντηρητές. Οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν όσο ο καιρός το επιτρέπει, μέχρις ότου ολοκληρωθούν.

Πρώτιστο μέλημα η απόλυτη προστασία των οστών

Το επόμενο βήμα του μελετά με πολλή προσοχή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και αυτό είναι κατ’ αρχάς η ανάταξη του σκελετού και κατόπιν η μελέτη του σκελετικού υλικού.

Η ανάταξη είθισται να γίνεται από παλαιοανθρωπολόγο, αλλά σπάνια φτάνουμε έως εκεί στις ανασκαφές, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Κονδύλια

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κονδύλια, αλλά υπάρχει και η ευθύνη να ανατεθούν όλες οι σχετικές εργασίες, από την ανασύνθεση μέχρι και την όποια ανθρωπολογική ή μοριακή μελέτη των οστών στους άριστους.

Οπως όλα δείχνουν, το υπουργείο θα μελετήσει με λεπτομέρειες όλα αυτά και μόνο όταν θα ολοκληρώσει την έρευνα θα προβεί σε αναθέσεις. Πρώτιστο μέλημά του είναι η απόλυτη προστασία των οστών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ