ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ: «Κομάντος» σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο νέος σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Στρατού

Το μοντέλο των «κομάντος», δηλαδή την ευελιξία, την ταχύτητα και τον αιφνιδιασμό που χαρακτηρίζουν τις Ειδικές Δυνάμεις, σχεδιάζει να μεταφέρει σε όλο τον Ελληνικό Στρατό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές απέναντι στις ασύμμετρες και σύγχρονες απειλές.

Τα παραπάνω στοιχεία διαθέτει σήμερα η διακλαδική δύναμη ταχείας αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων, η λεγόμενη ΔΕΛΤΑ, που αποτελείται από τα ικανότερα στελέχη του Στρατού (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, υποβρύχιοι καταστροφείς). Ανάμεσα στα καθήκοντά της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νησιών. Όμως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως αποκάλυψε προ ημερών, επιδιώκει πλέον το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να υιοθετήσει τη λογική της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας που διακρίνει τη δύναμη ΔΕΛΤΑ.

Ο βασικός λόγος που το ΓΕΕΘΑ προχωράει σ’ αυτόν τον σχεδιασμό είναι διότι οι επιτελείς του Ελληνικού «Πενταγώνου» γνωρίζουν καλά πως μια εχθρική προσβολή μπορεί να γίνει στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα σημεία. «Σήμερα υπάρχει η δύναμη ΔΕΛΤΑ, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου αναφερόμενος στις προθέσεις του Γενικού Επιτελείου. Όπως εξήγησε, «θέλουμε αυτό που θα σχηματίσουμε να μπορεί να επέμβει σε ένα, δύο, τρία σημεία αποτελεσματικά διότι και η περιοχή που έχουμε να καλύψουμε είναι τεράστια και οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες». Επιδίωξή του – σημείωσε – «είναι να “χτίσουμε” ισχυρές δυνάμεις σε θάλασσα, ξηρά και αέρα και όχι μεμονωμένα, οι οποίες σε τόπο και χρόνο θα είναι έτοιμες να προσφέρουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους».

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Στόχος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι να υπάρχουν δομές και ομάδες του Στρατού σε όλη την επικράτεια έτοιμες να αντιδράσουν και να αποτρέψουν κάθε απειλή. Αυτό το νέο δόγμα αντίδρασης και αποτροπής – όπως εξηγούν από το ΓΕΕΘΑ – κρίνεται επιβεβλημένο καθώς πλέον μια σύγκρουση ή αυτό που συχνά αποκαλείται «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο «δεν θα έχει διάρκεια ημερών αλλά ωρών. Δηλαδή, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να αποτρέψεις μια προσβολή».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα «να κινητοποιείς εφέδρους, πολλές μοίρες ή ολόκληρες μονάδες, θα πρέπει με μία ομάδα, π.χ. με μία μοίρα με επαγγελματικά στελέχη ως επί το πλείστον και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να αντιδράσεις ταχύτατα». Σε όλες τις εκπαιδεύσεις και τα σενάρια των μεγάλων ασκήσεων οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δοκιμάζονται στην ανακατάληψη βραχονησίδων ή τμημάτων νησιών. Κι αυτό διότι στόχος της γείτονος – αν ποτέ φτάσουμε σε ένα τέτοιο επεισόδιο – θα είναι η δημιουργία τετελεσμένων, ώστε η Τουρκία να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι συζητήσεων. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο χρόνος αντίδρασης και η αποτελεσματικότητα των Ελληνικών Δυνάμεων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούνται πολύ σημαντικά προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί βάρος σ’ αυτόν τον τομέα. Όπως εξήγησε, ό,τι έχουμε σχεδιάσει πρέπει να το ξαναδούμε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτήν τη λογική υπηρετεί η μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική προκειμένου οι πεζοναύτες να μη χάνουν καθόλου χρόνο και να επιβιβάζονται άμεσα στα αρματαγωγά και τα πλοία ταχείας μεταφοράς (Zubr) – που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά -, τα οποία θα τους μεταφέρουν στο Αιγαίο και στα νησιά για να επέμβουν εκεί. Προ ημερών όμως το υπουργείο Άμυνας ανέστειλε τη μεταφορά της 32ης στον Αυλώνα έπειτα από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας του Βόλου Επιδίωξη είναι όλο το νέο μοντέλο να βασιστεί στη διακλαδικότητα των τριών Όπλων. Ναυτικό, Στρατός Ξηράς και Αεροπορία θα πρέπει δηλαδή να βρουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας – επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ – έτσι ώστε η συνεργασία και το αποτέλεσμα να είναι τα επιθυμητά σε ενδεχόμενο απειλής.

ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ (ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 23/04/2019 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])