ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νταής με χαμηλή αυτοεκτίμηση και στερεοτυπικές αντιλήψεις! Οι ειδικοί σκιαγραφούν το προφίλ του κακοποιητή

Μέσα στο μυαλό του κακοποιητή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μία αχανής εσωτερική σύγκρουση. Ο άνδρας, ο «νταής» όπως λέμε, ψάχνει απεγνωσμένα για έναν τρόπο να αναδείξει την ταυτότητα, να επιβεβαιώσει τη δύναμή του.

Ο εν δυνάμει δράστης ενδοοικογενειακής βίας, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια βαθιά κρυμμένη με αποτέλεσμα να φαίνονται ισχυροί και επιτυχημένοι αλλά εσωτερικά να νιώθουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να νιώθουν την ανάγκη να συντρίψουν μία γυναίκα ώστε να επιβεβαιώσουν την εικόνα του δυνατού.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη επιθυμία ελέγχου. Κάθε εξωτερική συναναστροφή της γυναίκας με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, θεωρείται ως εισβολή, επικίνδυνη για τον δεσμό τους και προσπαθούν να την περιορίσουν.

Εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους αποδίδοντας την σε οικονομικά προβλήματα, στο αλκοόλ, στις ουσίες σε μία μόνιμη προσπάθεια να μειώσουν την αίσθηση της προσωπικής τους ευθύνης.

Σε αυτές τις απάνθρωπες συμπεριφορές, θύματα είναι και τα παιδιά που μπορεί να υπάρχουν που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ