ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντοκουμέντο! Οι Σκοπιανοί έκοψαν τον φράχτη για να στείλουν τους πρόσφυγες πίσω στην Ειδομένη

Νέα μαρτυρία για τα όσα εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων έρχεται στο «φως» και αλλάζει τα δεδομένα. 

 

 

Το απόγευμα της Δευτέρας περίπου 1.500 πρόσφυγες πέρασαν στην άλλη πλευρά των συνόρων μέσα από χείμαρρους και σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έκοψαν τον φράχτη για να τους στείλουν πίσω στην Ειδομένη!

Τους έβαλαν σε στρατιωτικά φορτηγά και τους πέρασαν από τα σύνορα!

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο άνδρας με καταγωγή από τη Συρία αποκαλύπτει ότι αφού πέρασαν τα σύνορα έφτασαν σε ένα χωριό των Σκοπίων και εκεί τους περίμεναν άνδρες του στρατού των Σκοπίων.

 Αφού χώρισαν τους πρόσφυγες σε ομάδες τους κράτησαν για 5-6 ώρες. Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε στρατιωτικά φορτηγά και τους μετέφεραν κοντά στα σύνορα. «Φτάσαμε κοντά στην Ειδομένη, σε μία απόσταση 20 λεπτών. Εκεί οι Σκοπιανοί έκοψαν τα συρματοπλέγματα στο φράχτη και μας ανάγκασαν να ξαναπεράσουμε στην Ελλάδα».

Αφγανός κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ

Ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ κατήγγειλε Αφγανός ο οποίος προσπάθησε, μαζί με την οικογένειά του, χθες το απόγευμα, να μπει στη γειτονική χώρα, διασχίζοντας έναν χείμαρρο κοντά στο χωριό Χαμηλό.

«Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι απελπιστική, με χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στις λάσπες και να προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να προστατευθούν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ανοίξει, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Ήδη, πάντως, εκατοντάδες στρέφονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να ενταχθούν σ΄ αυτό ως τη μοναδική νόμιμη λύση για να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες.