ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο άγνωστος ήρωας Επιλοχίας Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης

Ο Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης από τις Καστανιές Έβρου επέδειξε ηρωισμό απέναντι στα στρατεύματα των Μουσολίνι και Χίτλερ, εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο και ως αλεξιπτωτιστής μετείχε στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της χώρας. Για να τον τιμήσει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών έδωσε το όνομα του στην Τάξη 2014.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στο πρόσωπο του Επιλοχία Μηχανικού Χαρίτωνα Καλαϊτζίδη αποτυπώνονται οι αρετές και οι αυτοθυσία χιλιάδων Ηρώων οι οποίοι ξεπέρασαν τα ανθρώπινα όρια στο πεδίο της μάχης με διάθεση προσφοράς για την πατρίδα απέναντι στον άξονα Γερμανών και Ιταλών.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο νεαρός Καλαϊτζίδης από τον Έβρο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να υπερασπιστεί την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε στο 5ο Τάγμα Μηχανικού, τον Ιούνιο του 1940 πήρε τον βαθμό του Δεκανέα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το βαθμό του Λοχία.

Ως Λοχίας τηλεγραφητής πολέμησε την περίοδο 1940-1941. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την χώρα ο Καλαϊτζίδης μαζί με άλλους Έλληνες πήγε στην Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τους συμμάχους.

Ο νεαρός Λοχίας βρίσκεται στην 2η Ελληνική Ταξιαρχία (6ο Τάγμα) και έναν χρόνο μετά, με εξαιρετικές στρατιωτικές επιδόσεις θα πυκνώσει τις δυνάμεις του Ιερού Λόχου όπου και εκπαιδεύεται ως αλεξιπτωτιστής.

Ο ατρόμητος Καλαϊτζίδης ως αλεξιπτωτιστής με γενναιότητα θα βρεθεί στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Σάμου (Οκτώβριος 1943), ανακατάληψης της Τήλου (Μάρτιος 1944) και σε επιχειρήσεις αναγνωρίσεων σε νησιά του Αιγαίου.

Μετά την απελευθέρωση θα μετατεθεί στο 135 Τάγμα Εθνοφυλακής και θα τιμηθεί με μετάλλια και παράσημα, καθώς και με το Αργυρούν Αριστείο Ανδρείας, για την ηρωική μέχρι αυτοθυσίας δράση του.