ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αντιαμερικανισμός ανθεί στην Ελλάδα

american_empassy

Ο αντιαμερικανισμός ανθεί στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως αρνητικής άποψης για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pew Research Center και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Daily News.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ερωτήθηκαν 44.000 άτομα από 44 χώρες. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των δέκα χωρών που δεν βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ, ούσα για την ακρίβεια στην 6η θέση με ποσοστό 63%. Οι πιο αντιαμερικανοί, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι Αιγύπτιοι και οι Ιορδανοί με 85% και ακολουθούν η Τουρκία με 73%, η Ρωσία με 71% και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με 66% ενώ μετά την Ελλάδα βρίσκονται το Πακιστάν με 59%, ο Λίβανος με 57%, η Τυνησία και η Γερμανία με 47%.

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αρνητική άποψη των Γερμανών, χαρακτηρίζοντας έκπληξη το αποτέλεσμα της έρευνας, καθώς η χώρα είναι ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, οι Φιλιππίνες με ποσοστό 92% έχουν την καλύτερη άποψη για τις ΗΠΑ. Ακολουθούν το Ισραήλ με 84%, η Νότια Κορέα με 82%, η Κένυα και το Ελ Σαλβαδόρ με 80%, η Ιταλία με 78%, η Γκάνα με 77%, το Βιετνάμ με 76%, το Μπαγκλαντές με 76% και οι Τανζανία και Γαλλία με 75%.

Σοκ προκαλεί η εμφάνιση του Βιετνάμ στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, οι περισσότεροι πολίτες έχουν φιλικά αισθήματα για τις ΗΠΑ.

Πηγή: New York Daily News