ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε σήμερα τον Μιλτιάδη Έβερτ, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του “Αθήνα 9.84” του ραδιοφώνου της πόλης, που δημιούργησε ως δήμαρχος ανοίγοντας το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα.

Στην ειδική τελετή, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας Έβερτ και εκατοντάδων κόσμου, ανάμεσά τους πολλών εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο- ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που από σήμερα επισήμως ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ».

 

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Έβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων ανταποδίδει στον Μιλτιάδη Έβερτ “λίγα από τα πολλά που μάς προσέφερε”.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους στο νέο, υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μ. Έβερτ», ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Όχι μόνο στεγάζεται εδώ, στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 1, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αλλά και συμβολίζει –έστω σε μικρογραφία– την Αθήνα του Έβερτ: Την Αθήνα του δυναμισμού, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, την πολιτική του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού της πολιτικής. […] Ο Έβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που όπως τον γνωρίζουμε σήμερα -δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- το οφείλουμε στον Έβερτ».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του Μιλτιάδη Έβερτ για την Αθήνα υπήρξε διαχρονικό από όσες θέσεις υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

«Ως δήμαρχος ανέπτυξε νέες δράσεις σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας, δημιουργώντας δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη την Αθήνα, ανέπτυξε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διεκδίκησε μεγάλο αριθμό κοινοχρήστων χώρων, δημιούργησε νέους χώρους πολιτισμού, όπως το Γκάζι και το «Πιλοποιείο Πουλόπουλου», καθιέρωσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία και, το κυριότερο, προσάρμοσε τα οικονομικά μεγέθη και τις υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

 

Μιλώντας για τα πολιτικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και την παρακαταθήκη του Μ. Έβερτ ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε: «Σήμερα λοιπόν τιμούμε τον πρωτοπόρο που με το πείσμα και την επιμονή του άνοιγε πάντοτε νέους δρόμους. Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Μαχητικός αλλά και συνθετικός. Πάντοτε πιστός στις ιδρυτικές παρακαταθήκες της ΝΔ, στο όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή και σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Βαθύτατα ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης, έδωσε με εντιμότητα και καθαρότητα τον μεγάλο αγώνα. Με αίσθηση καθήκοντος και ειλικρινή, άδολο πατριωτισμό».

Θύμισε μάλιστα τι έγραφε ο ίδιος ο Μ. Έβερτ για το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: «Δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε και την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Ένας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».