ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ο καθηγητής Σύψας προειδοποιεί: Προσοχή! Ο ιός είναι εδώ – Πιθανά τα τοπικά lockdown

Την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά ο ιός είναι εδώ. εφιστά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας, τονίζοντας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, την πιθανότητα να επανακάμψει μέσα στο καλοκαίρι το πρώτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα οι δύο μεγάλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι συνωστισμοί και τα εισερχόμενα κρούσματα λόγω του τουρισμού. «Το καμπανάκι που χτυπάει, μεγάλο κουδούνι θα έλεγα, μας λέει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεμπερδέψουμε με τον ιό. Ο ιός είναι εδώ, είναι στην κοινότητά μας, είναι γύρω μας», συνέχισε τονίζοντας ότι όλοι μπορεί να μολυνθούμε.

«Οι νέοι μπορεί να μην κινδυνεύουν, αλλά διασπείρουν τον ιό», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφερόμενος στην περίπτωση του συνωστισμού που παρατηρήθηκε σε μπιτς μπαρ της Μυκόνου και επανέλαβε την περίπτωση ασυμπτωματικού νεαρού στη Νότια Κορέα ο οποίος κατά τη διάρκεια της διασκέδασής του σε περιοχή με μπαρ μόλυνε 85 άτομα. «Άρα ένας άνθρωπος μολύνε 85, όχι 2-3. Ο κίνδυνος συνωστισμού στα μπαράκια που βλέπουμε στη Μύκονο είναι τεράστιος και δυστυχώς θα δούμε σε 14 μέρες τα αποτελέσματα των εικόνων που είδαμε χθες». «Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού έχουμε τη λεγόμενη υπερμετάδοση που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει έως και 80 ανθρώπους αμέσως και αυτοί οι 80 να μολύνουν άλλους στο σπίτι τους», σημείωσε επίσης ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα τοπικών lockdown ο κ. Σύψας είπε ότι «δυστυχώς αυτό θα είναι μία πραγματικότητα αν δούμε συρροή κρουσμάτων σε μία δομή, πχ ξενοδοχείο ή σε ένα νησί η σε μία περιφερειακή ενότητα, ενδεχομένως να έχουμε τοπικά lockdown. Μπορεί να μην υπάρχει το γενικευμένο lockdown που είχαμε την άνοιξη, αλλά τοπικά lockdown θα υπάρχουν και ενδεχομένως να υπάρξουν ολόκληρες περιοχές που θα βγουν εκτός τουρισμού».

«Εάν θεωρηθεί μία δομή ή ένα νησί μολυσμένα τότε άπαντες θα μπουν σε καραντίνα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Αλλά εκείνο που καταλάβαμε όλοι από χθες είναι ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό, δεν μπορεί να υπάρχουν καταστηματάρχες που να λένε ότι δεν μπορώ να επιβάλω στην επιχείρησή μου την τάξη», είπε επίσης ο κ. Σύψας.

«Μπορούμε να κάνουμε το σωστό, δεν θέλει κανείς να καταστρέψει την οικονομία της χώρας» αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εξέφρασε την ευχή να μην ξαναδεί σε καθημερινή βάση τον Σωτήρη Τσιόδρα στις ενημερώσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα ο κ. Σύψας τόνισε σχετικά με το άνοιγμα των πτήσεων και του τουρισμού ότι «είναι ένα ρίσκο και θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» και συνέχισε: «Θα επενεκτιμηθεί το ποιες χώρες είναι ασφαλείς. Ο τουρισμός είναι ένας κίνδυνος, δεν χρειάζεται πάνω σε αυτόν να προσθέτουμε και τον κίνδυνο συγχρωτισμού».

«Μπορεί να έχουμε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο μπορεί να επιφέρει και οικονομική καταστροφή. Και τα δύο θα συμβούν αν δεν αλλάξει, αυτή η κατάσταση, αν δεν αλλάξει αυτή η τάση που είχαμε τις τελευταίες μέρες» είπε για τις μεγάλες συγκεντρώσεις ο κ. Σύψας.