ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο τάφος είναι του Αχιλλέα! Η ανακάλυψη έγινε πέρυσι! Τα απίστευτα και ακραία σενάρια για την Αμφίπολη

amfipoli

Τα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης δίνουν και παίρνουν. Άλλα ακραία και άλλα περισσότερο συγκρατημένα. Ένα από αυτά παρουσίαζει το μνημείο ως νεκρομαντείο με σύνδεση στον κάτω κόσμο. Άλλο ως τάφο του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, τους οποίους μετέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη.

Τα ερωτήματα επίσης αρκετά… Μήπως η ανακάλυψη έγινε πέρυσι; Και σε ποια τράπεζα έχουν κατατεθεί τα χρυσά νομίσματα και κοσμήματα που βρέθηκαν εκεί;

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Όσο αστεία και αν ακούγονται τα παραπάνω, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, έστω και λανθασμένα. Το διαδίκτυο μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος φιλοξενεί κατά καιρούς αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας. Όταν ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για την ανασκαφή, διάφοροι με ακραίες απόψεις γέμισαν το Διαδίκτυο με προτροπές να μπει ένας μεγάλος σταυρός έξω από τον τάφο, διότι θα ξυπνούσαν τα δαιμόνια που ήταν μέσα και θα κατέστρεφαν αν όχι τη χώρα, σίγουρα την περιοχή.

Ακολούθησε η περισπούδαστη ανάλυση ότι εκεί ήταν νεκρομαντείο που οδηγούσε στις πύλες του Κάτω Κόσμου. Σενάρια άλλοτε ξεκαρδιστικά, άλλοτε εκνευριστικά και άλλοτε απλώς αδιάφορα.

αμφιπολη ταφος

Κάποιος άλλος εξέφραζε την άποψη ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έκλεψε τα οστά του Αχιλλέα και του Πατρόκλου από την Τροία και τα μετέφερε στην Αμφίπολη κρυφά, αφού το να αναμοχλεύεις τάφους ήταν ιεροσυλία.

Μία ακόμα θεωρία συνομωσίας αναφέρει ότι όσα έχουν βρεθεί εκεί είναι γνωστά από πέρυσι και αποκαλύπτονται φέτος, με το αιτιολογικό ότι οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου εμφανίζουν εργάτες ντυμένους… χειμωνιάτικα.

Άλλο σενάριο αναφέρει ότι σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται κάτι που μοιάζει με κουτί και αυτό διακριβώθηκε με το «σκανάρισμα», την αξονική τομογραφία που έγινε στον τάφο. Αρχαία λήκυθος ή κάτι άλλο;

ΥΠΠΟΑ  ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να ευσταθεί. Η επιστήμη σηκώνει απλά τα χέρια ψηλά. Κι αυτό γιατί σκανάρισμα από 5 – 6 μέτρα ύψος δεν μπορεί να γίνει αφενός, αφετέρου όμως, η λήκυθος δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση τετράγωνη, καθώς πρόκειται για αγγείο με ειδικό σχήμα μεν, καμπυλωτό δε.

Το βέβαιο είναι ότι όσο οι ανασκαφές συνεχίζονται και η επικαιρότητα είναι στραμμένη στον τύμβο Καστά, θα ακούσουμε αρκετά ακόμα παρόμοια σενάρια.

πηγή : news.gr