ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θάνατος καραδοκούσε στο φαράγγι- Πώς χάθηκε ο 9χρονος στον Βουραϊκό

«Το παιδί ακολουθούσε τον πατέρα του. Κατά την πεζοπορία επάνω στη σιδερένια γέφυρα του ΟΣΕ στο φαράγγι του Βουραϊκού υπάρχουν στηθαία δεξιά κι αριστερά και λαμαρίνα 50 εκατοστών πάνω στην οποία περπατούν οι πεζοπόροι. Στην αριστερή πλευρά, στο 7ο-8ο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου περπατούσε ο εννιάχρονος η λαμαρίνα είχε ένα μικρό κενό. Το παιδί παραπάτησε και έπεσε στο κενό στην περιοχή ''Σιφώνι''.

 

Αρχικά έπεσε σε ύψος δέκα μέτρων και χτύπησε σε εσοχή βράχου. Πιστεύω πως όταν έπεσε στο νερό από ύψος 40 μέτρων ήταν ήδη νεκρό». Τα παραπάνω επισημαίνει στο «Εθνος» έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού Βασίλη, που βρέθηκε νεκρός έξι ώρες μετά την εξαφάνισή του προχθές στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Το δυστύχημα
Την εκδοχή ότι το άτυχο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο πριν πέσει στο νερό πιστοποιεί και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, βάσει του οποίου ο εννιάχρονος έχασε τη ζωή του από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ίχνη πνιγμού. Το δυστύχημα συνέβη περίπου στη μία το μεσημέρι της Κυριακής. Οι γονείς του μικρού Βασίλη μαζί με φιλικό τους ζευγάρι και συνολικά τέσσερα ανήλικα παιδιά είχαν ξεκινήσει νωρίτερα για μία ακόμη εξόρμηση στη φύση, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που έφευγαν από την Αθήνα, για να κάνουν πεζοπορία στην επαρχία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι γονείς σε κατάσταση σοκ βοηθούσαν όπως μπορούσαν στις έρευνες. Μέσα τους ήλπιζαν σε ένα θαύμα, που, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ. «Ηθελε δύναμη και θάρρος να κατέβει κάποιος εκεί. Τα παιδιά μας ρίσκαραν τη ζωή τους. Εάν κοβόταν το σκοινί θα τους χάναμε. Ηταν μια ριψοκίνδυνη αποστολή, όμως πάνω από όλα βάλαμε την προσπάθεια να δώσουμε έστω μια απάντηση στους γονείς», τονίζει στο «Εθνος», ο επικεφαλής της επιχείρησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποστράτηγος Ν. Νικολακόπουλος.

«Εκεί που βρέθηκε το αγοράκι δεν έχει κατέβει ποτέ άνθρωπος. Επεσε ακριβώς δίπλα από τη δίνη του καταρράκτη. Αν είχε παρασυρθεί δεν θα το βρίσκαμε ποτέ. Η σορός του παιδιού βρέθηκε σε ένα σημείο που είχε εγκλωβιστεί από κορμούς και ξύλα. Βρέθηκε χάρη στο σακίδιο που φορούσε, καθώς το κράτησε στην επιφάνεια. Αυτό είδαν με τον φακό τους οι διασώστες που κατέβηκαν μέσα στο φαράγγι και το εντόπισαν», προσθέτει. Η επιχείρηση, μάλιστα, ήταν τόσο δύσκολη που οι δύο πυροσβέστες που εντόπισαν το αγοράκι χρειάστηκε να κατέβουν από άλλο σημείο για να ανασύρουν τη σορό του εννιάχρονου.

Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο κ. Νικολακόπουλος, σε αυτό το σημείο από το 1896 που λειτουργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων έχουν χαθεί 15 άτομα. Παρ' όλα αυτά, κι ενώ υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης της διέλευσης της γέφυρας, χιλιάδες κόσμου, αγνοώντας τον κίνδυνο, συρρέουν στην περιοχή για να κάνουν πεζοπορία. «Το μέρος είναι δύσκολο. Θέλει μία προσοχή. Σε κάποια σημεία εκεί που περνάει το τρένο χωράει μόνο το τρένο. Κάθε χρόνο πολύς κόσμος κάνει πεζοπορία. Εχουν υπάρξει και τραυματισμοί, όμως δεν έχω ζήσει ξανά τέτοια τραγωδία. Δεν θα χαρακτήριζα την πεζοπορία εκεί ως διαδρομή μεγάλης επικινδυνότητας. Ηταν η κακιά η στιγμή», σημειώνει, από την άλλη, στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Ακράτας-Αιγείρας-Διακοπτού, Θεοφάνης Σταυρόπουλος.

πηγή: Έθνος