ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο θησαυρός που βρήκαν στα χέρια αρχαιοκάπηλου λίγο πριν τον πουλήσει! (ΦΩΤΟ)

Απετράπη η αγοραπωλησία αρχαίων νομισμάτων ανυπολόγιστης αξίας και αντικειμένων σε περιοχή της Εύβοιας.

Ειδικότερα, το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος εντόπισε και κατέσχεσε 38 νομίσματα ενιαίου «θησαυρού» και 9 αρχαία αντικείμενα σε επιχείρηση που πραγματοποίησε στις 4 Μαρτίου.

Έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, εντοπίστηκε και συνελήφθη  44χρονος αλλοδαπός, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν 38 νομίσματα και αρχαίο παιδικό παιχνίδι.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 44χρονος, εντός αυτοσχέδιων αποθηκευτικών χώρων βρέθηκαν επιπλέον 8 αρχαία αντικείμενα.

Τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Όπως επισημάνθηκε από τον αρχαιολόγο τα 38 νομίσματα είναι ίδιας χρονικής περιόδου, χρονολογούνται μεταξύ του 320 έως 280 π.Χ. και συνιστούν ενιαίο «θησαυρό», υπό την έννοια ότι προέρχονται από το ίδιο αρχαιολογικό χώρο.

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα

αρχαία νομίσματα