ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδοιπορικό μνήμης Ισαάκ-Σολωμού: Ιστορική συνάντηση με τον αντιστράτηγο Γλεντζέ της Μοίρας Καταδρομών που πολέμησε τον Τούρκο εισβολέα

Το οδοιπορικό μνήμης συνεχίστηκε στην Πελοπόννησο και το μνημείο του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, όπου οι μοτοσικλετιστές έτυχαν θερμής υποδοχής από την αντιδήμαρχο της πόλης.

Στη σκιά του Λεωνίδα έλαβε χώρα ένα ιστορικό συναπάντημα με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ηλία Γλεντζέ, ο οποίος ως Υπολοχαγός της 31ης Μοίρας Καταδρομών είχε πολεμήσει γενναία τον τούρκο εισβολέα στον Πενταδάκτυλο το καλοκαίρι του 1974. Λακωνικός, ευθυτενής και με καθάριο βλέμμα, ως επιτάσσει η καταγωγή του, απευθύνθηκε με συγκινητικά λόγια στους μοτοσικλετιστές και τάχθηκε μαζί τους στον αγώνα ενάντια στη λήθη. Ακολούθως, οι μοτοσικλετιστές ανέβηκαν στο εντυπωσιακό κάστρο του Μυστρά, την έδρα της αυτοκρατορικής οικογένειας των Παλαιολόγων. Δέος προκάλεσε ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Αφήνοντας πίσω την Πελοπόννησο, οι μοτοσικλετιστές κατευθύνθηκαν προς Πειραιά για το διά θαλάσσης ταξίδι προς Κρήτη. Προηγουμένως, Ελλαδίτες μοτοσικλετιστές είχαν υποδεχθεί εγκάρδια τους κυπρίους αδελφούς τους στα διόδια Ελευσίνας και τους συνόδευσαν μέχρι τον Πειραιά. Πριν την επιβίβαση στο καράβι, διεξήχθη μια λιτή εκδήλωση στο Μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας επί της Ακτής Κουντουριώτη. Έλληνες από διάφορες περιοχές, Πόντιοι, Κρήτες και Κύπριοι, οι οποίοι υπέστησαν και υφίστανται τα πάνδεινα από τον τούρκο κατακτητή, ένωσαν τις φωνές τους και επαναβεβαίωσαν τον κοινό τους αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλον».