ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγράφονται με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, οι οποίες επί δεκαετίες αναπτύσσουν πολυποίκιλη δραστηριότητα και προσφέρουν στη βιωματική καλλιέργεια των μουσικών και των ακροατών.

Την πρωτοβουλία εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχαν η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας από κοινού με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος».

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «οι κοινωνικές και εθιμικές πρακτικές, που συνθέτουν την ξεχωριστή ταυτότητα και τον πολιτισμό κάθε περιοχής, αναγνωρίζονται με την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σήμερα, εγγράφονται οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, ένα στοιχείο αλληλένδετο με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Ήδη από το 2019, ασχοληθήκαμε διεξοδικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φιλαρμονικές, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις, τις ενισχύσαμε με επιχορηγήσεις και συντονίσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στο Εθνικό Ευρετήριο. Αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή των Φιλαρμονικών στη μουσική εκπαίδευση της Κέρκυρας και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών του νησιού. Η πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την πιστοποίηση των Φιλαρμονικών και την περαιτέρω στήριξή τους».