ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Oι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καταθέτουν για τους νεκρούς στο Μάτι

«Μας κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης να δώσουμε εξηγήσεις. Οι κλήσεις έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου ονομαστικές για τον κάθε “ύποπτο”, ενώ οι καταθέσεις δόθηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να δημοσιευτούν τα στοιχεία του. «Σας παρακαλώ, να μην γράψετε το όνομά μου. Υπάρχουν φόβος και ανασφάλεια στο Μάτι».

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη φωτιά, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των ιδιοκτητών αυθαίρετων κτισμάτων. 

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Μάτι Αττικής και είχε σαν συνέπεια το θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, έλαβε χώρα πληθώρα δημοσιευμάτων και καταγγελιών περί ύπαρξης μεγάλου αριθμού πολεοδομικών παραβάσεων στην ως άνω περιοχή και ειδικότερα αυθαίρετων κατασκευών, οικιών και περιφράξεων, οι οποίες συνετέλεσαν στην παρεμπόδιση της διαφυγής των κατοίκων της περιοχής και στην επέλευση του δυσμενούς αποτελέσματος του θανάτου μεγάλου αριθμού εξ αυτών. Τονίζεται ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και 27 άνθρωποι, οι οποίοι, προσπαθώντας να σωθούν από τη φωτιά, εγκλωβίστηκαν και ανευρέθηκαν νεκροί μην ευρίσκοντας δίοδο προς την ακτή».