ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Οι οδηγίες του ΙΣΑ για ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η ασφαλής έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν το θέμα διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γιατροί.

Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι είναι απόλυτα ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του SARS-COV-2 και στην εξέλιξη της επιδημίας. Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στην πανδημία είναι μόλις 5% διεθνώς και στην Ελλάδα περίπου 6%. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή έναρξη των σχολείων είναι η σχολαστική εφαρμογή, δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας. Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν η Κ. Κανελλακοπούλου Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, η Β. Παπαευαγγέλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής ΓΠΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ο Α.Χατζής Παιδίατρος – Εντατικολόγος Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον ο Α’ Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκο.

Οι οδηγίες του ΙΣΑ

Άνοιγμα σχολείων και μέτρα ατομικής προστασίας

Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).

Τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής.

Τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών.

Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές.

ΙΣΑ για Χρήση μάσκας

Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής > 2 ετών,

Συστηματική εκπαίδευση των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας».