ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πέντε νέοι Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδος

Εξελέγησαν σήμερα οι νέοι Μητροπολίτες σε Λαγκαδά, Καστοριά, Κιλκίς, Περιστέρι και Θήρα. Με την εκλογή πέντε νέων Μητροπολιτών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης.

Οι νέοι Μητροπολίτες ήταν επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ελέγχει την πλειοψηφία του σώματος της Ιεραρχίας.

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης εκλέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικρής. Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, έλαβε από το εκλεκτορικό Σώμα 55 ψήφους και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης έλαβε 18 ψήφους. Ο νέος Μητροπολίτης είναι ένας από τους παλαιότερους γραμματείς της Συνόδου, από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Καστοριάς τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργάτο με 47 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος έλαβε 27 ψήφους. Ο νέος Μητροπολίτης ήταν έως τώρα Πρωτοσύγγελος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου.

Στην Μητρόπολη Κιλκισίου εξελέγη νέος Μητροπολίτης ο Βαρθολομαίος -Αντωνίου Τριανταφυλίδηs, γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, που υπηρετεί στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Πλάκα. Ο νέος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου έλαβε 58 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψήφους.

Ο νέος Μητροπολίτης ήταν έως σήμερα γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει αναλάβει το συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Νέος Μητροπολίτης Περιστερίου εκλέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, πανεπιστημιακός, με 64 ψήφους ενώ ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου συγκέντρωσε 11 ψήφους.

Για την Μητρόπολη Θήρας, εκλέχτηκε νέος Μητροπολίτης, ο έως σήμερα Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Ο νέος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων έλαβε 61 ψήφους και είναι από τους παλαιότερους εισηγητές παρά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.