ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πέντε σαρωτικές αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις. Ποιοι γλιτώνουν τα νέα όρια ηλικίας

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν μία σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη από πέντε έως και 12 χρόνια νωρίτερα.

Από τις ρυθμίσεις αυτές ευνοούνται περισσότερο όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1992 είτε στο ΙΚΑ είτε σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ, καθώς μπορούν να τις αξιοποιήσουν και σήμερα είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, από το 55ο έτος της ηλικίας τους είτε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με χαμηλό όριο ηλικίας.

Η έξοδος για την πλειονότητα των παλαιών πριν από το 1992 ασφαλισμένων έρχεται μέσα από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν από το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη και πριν από το 62ο έτος για μειωμένη.

Για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους η πρόωρη έξοδος θεωρείται η αποχώρηση στα 62 με μειωμένη, αλλά και εδώ υπάρχουν οι πιθανότητες αλλαγών με περιορισμούς στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Νόμος ακόμη δεν υπάρχει, πλην όμως οι αλλαγές έχουν μπει σε τροχιά επεξεργασίας και θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν αναπάντεχα μέχρι το καλοκαίρι.

Οι πέντε αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο".

-Αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έως 12 έτη σε όσους δεν έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα

-Κατάργηση των διατάξεων που ισχύουν για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, με πιθανότερη επιλογή να συνδυαστεί η ηλικία του παιδιού με την ηλικία εξόδου στη σύνταξη και όχι με τη συμπλήρωση του προκαθορισμένου χρόνου

-Κατάργηση της δυνατότητας εξόδου με πλήρη σύνταξη στα 60 έτη για τις γυναίκες

-Περιορισμός στην κατοχύρωση και αναγνώριση πλασματικού χρόνου με αναδρομική ισχύ

-Τροποποιήσεις στη θεμελίωση εξόδου σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση