ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Τούρκοι πάνε να σπάσουν τις συμμαχίες της Ελλάδας

Οι Τούρκοι βιάζονται να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Λιβύη. Ο Χουλουσί Ακάρ καταλαβαίνει όμως πως οι εξελίξεις μπορούν να σταματήσουν τα σχέδια της Άγκυρας. Ο Τούρκος Υπουργός που θέλει να προλάβει τον χρόνο από την μία σήμερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας της Λιβύης και από την άλλη προσπαθεί να σπάσει τις συμμαχίες της Ελλάδας.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Στόχος της Τουρκίας αυτή την φορά έγινε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου  Μπεν Ουάλλας ο οποίος μετά από επικοινωνία του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της χώρας μας, τις οποίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι θα καταβάλει, και από πλευράς του, προσπάθειες προκειμένου υπάρξει αποκλιμάκωση και συνθήκες διαλόγου.

Σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ σήκωσε το τηλέφωνο, μίλησε με τον Βρετανό Υπουργό και προσπάθησε να τον πείσει για την ορθότητα των θέσεων της Τουρκίας πριν ο Βρετανός Υπουργός έρθει στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον Ν. Παναγιωτόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει πάντως σταθερή ότι από πλευράς μας έχουμε ετοιμότητα για διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, μόνον εφ’ όσον αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και αυτό αφενός γιατί διάλογος υπό εκβιασμό δεν γίνεται και από την άλλη γιατί η παρουσία των Τούρκων δημιουργεί κινδύνους ατυχήματος και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή.