3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Τούρκοι πετάνε στον Έβρο, «μετράνε» την Λήμνο, στοχεύουν στην κόπωση

Οι Τούρκοι, λίγα χρόνια μετά την τελευταία πρόκληση τους, στον Έβρο με μαχητικό αεροσκάφος τους, έχουν επανέλθει και πάλι με πτήσεις μαχητικών τους στην περιοχή στις προκλήσεις.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Δέκα χρόνια περίπου μετά την πτήση F-16 της Τουρκίας στον Έβρο με αφορμή την πτήση ελικοπτέρου της FRONTEX οι Τούρκοι επανέρχονται δυναμικά στην περιοχή «χτίζοντας» άλλο ένα καυτό μέτωπο.

Τι επιχείρησαν όμως να δοκιμάσουν οι Τούρκοι πετώντας επί σχεδόν μισή ώρα στην περιοχή;

Το πρώτο που είναι φανερό οτι κάνουν οι Τούρκοι με την τακτική πλέον εμφάνιση μαχητικών είναι πως διατηρούν την ένταση στην περιοχή του Έβρου και αναγκάζουν την Ελλάδα έτσι να κρατάει πολλές δυνάμεις στην περιοχή.

Το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν οι Τούρκοι είναι το πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να απαντήσει. Και σε αυτό το επίπεδο η απάντηση είναι μία και δίνεται συνεχώς από την χώρα μας που αποδεικνύει πως δεν θα αφήσει τις προκλήσεις αναπάντητες.

Παράλληλα όμως οι Τούρκοι δοκιμάζουν και την ετοιμότητα, τους χρόνους αντίδρασης της Ελλάδας. Ο Έβρος αεροπορικά έχει ασπίδα από τα αεροσκάφη επιφυλακής της Λήμνου. Τα F-16 σηκώθηκαν άμεσα και προχώρησαν σε διαδικασία αναγνώρισης αναχαίτισης και έτσι απέδειξαν και πάλι πως η Ελλάδα μπορεί να απαντάει στην κάθε πρόκληση όπου και αν γίνεται και τα αεροσκάφη της να παραμένουν στην περιοχή για να διώξουν τους εισβολείς για όσο χρειαστεί.

Γιατί όμως ενώ αυτά πλέον είναι γνωστά οι Τούρκοι συνεχίζουν να στοχοποιούν περιοχές και να ανοίγουν μέτωπα;

Απόστρατοι με τους οποίους μίλησε το USAY.gr και που έχουν διαχειριστεί την τουρκική επιθετικότητα «βλέπουν» πίσω από την φαινομενικά ανεξήγητη εμμονή της Τουρκίας στις «τζούφιες» προκλήσεις να εξελίσσεται ένα σχέδιο φθοράς των ανθρώπινων αντοχών του προσωπικού αλλά και οικονομικής αφαίμαξης της χώρας.

Είναι βέβαιο πως ούτε αυτό το σχέδιο θα έχει αποτέλεσμα καθώς η χώρα μας έχει αποδείξει πως ακόμα και σε πάρα πολύ δύσκολες περιόδους μπορεί να διασφαλίσει τα Δίκαια της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν οφείλει να απαιτήσει από αυτούς που μπορούν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) να σταματήσουν την Τουρκία από το να «παίζει» με την φωτιά…