ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Τούρκοι τον «χαβά» τους: Εμπλοκές, υπερπτήσεις και 68 παραβιάσεις

Σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία ναρκοθετώντας ουσιαστικά την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.

Με την ελληνική πλευρά να ήταν έτοιμη να εκφράσει στην κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Νίκου Παναγιωτόπουλου – Χουλουσί Ακάρ  τη δυσαρέσκειά της χώρας για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο όσο και για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν την Τεταρτη, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.